Όσα πρέπει να απαντηθούν για το project στο Πλατυγιάλι.

Με ηχηρές ανακοινώσεις, χαρές και ευχαριστίες χθες είχαμε μια συνέχεια σε όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί για την επένδυση στο Πλατυγιάλι.

 Ένα site της Αθήνας είχε το ρεπορτάζ μέσα από το υπουργείο, ότι το θέμα εντάχθηκε στις διαδικασίες του ENTERPRISE GREECE και μπήκε σε διαβούλευση μέχρι…αύριο

O σχεδιασμός λέει για mega yaughts, μαρίνα σκαφών, τουριστικά καταλύματα και ένα εμπορικό πάρκο, κάπως αόριστα είναι αλήθεια και κυρίως χωρίς να περιγράφεται το βασικό: ποιος θα βάλει τα λεφτά.

Ακούγεται για επενδυτές από τα ΗΑΕ (το όνομα της Mubadala ήδη υπάρχει στη περιοχή αφού θυγατρική της ασχολείται και με τις υδατοκαλλιέργειες), ακούγεται και για κάποιους που στο παρελθόν είχαν εκφράσει ενδιαφέρον, όχι κάτι απτό όμως. Άρα μιλάμε για την ανακοίνωση της αλλαγής των χρήσεων γης.

Έχουμε κάποια δεδομένα πλέον. Δεν υπάρχει απαγόρευση της τουριστικής δραστηριότητας στη ΝΑΒΙΠΕ και στο λιμάνι, ενώ παλιότερα υπήρχε όπως και για υδατοκαλλιέργειες στον κόλπο του Πλατυγιαλιού.

Για τις τελευταίες υπήρξε δέσμευση από μεγάλη εταιρία που δραστηριοποιείται και στους δύο τομείς να μην κάνει επέκταση ούτε στο Πλατυγιάλι ούτε στον Κάλαμο. Επίσης είναι δεδομένο ότι η ΠΟΑΥ δεν εμποδίζει σε τίποτε την συγκεκριμένη διαδικασία.

Τα ερωτήματα όμως είναι κάμποσα. Πέρα από το προφανές “ποιος θα βάλει τα λεφτά”, υπάρχει και το ερώτημα αν θα συνεχιστεί ο ρόλος του εμπορικού και διαμετακομιστικού λιμανιού για το Πλατυγιάλι ή θα “βγει από την μέση”, κατά κάποιο τρόπο.

Για το περιβαλλοντικό, πως είναι κάποιοι σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση; Θα πρέπει να αναμένουμε την δημόσια διαβούλευση και την δημοσιοποίηση των απαραίτητων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορούν στις επιβαρύνσεις στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον, στα θέματα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων ή αέριας ρύπανσης από την κίνηση των σκαφών, όπως και στις παρεμβάσεις στο φυσικό τοπίο μέσω των έργων που θα γίνουν σε δρόμους και βουνά της περιοχής.

Δεν μπορεί άνθρωποι που ήθελαν να πηγαίνουν στις τσίγκινες καλύβες στην Βελά να μην θέλουν να βλέπουν γύρω τους “μεγάλα συμφέροντα” και τώρα να είναι αναφανδόν υπέρ μια τόσο μεγάλης επένδυσης, ε; 

Θα επικαλεστούν άραγε τις θέσεις εργασίας, να τα έχουμε δει όλα πια;

Περιέργως, μοιάζει να μην ρωτάνε και τόσοι πολλοί για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο συγκεκριμένο θέμα αν και ήταν με πύρινο τρόπο απέναντι σε άλλες δραστηριότητες. 

Μόλις πριν δυο μήνες ήταν στην περιοχή μας ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ρωτήθηκε στην Πάτρα για το θέμα, χωρίς να έχει κάτι να πει για την επένδυση στο Πλατυγιάλι.

Υ.Γ. Στο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, μαθαίνουμε υπάρχει κι ένα κομμάτι του λιμανιού που δεν ανήκει σε καμία από τις δύο τράπεζες που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται αλλά σε τρίτη τράπεζα…

Εφημερίδα “Συνείδηση”



0Shares

Το άρθρο Όσα πρέπει να απαντηθούν για το project στο Πλατυγιάλι. εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.