Τουρισμός για όλους: «Κουπόνια» έως και 400 ευρώ για διαμονή σε ξενοδοχεία – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Κοινωνικός Τουρισμός 2022 ΟΑΕΔ: Βγήκαν τα οριστικά αποτελέσματα στη ΔΥΠΑ
Ανοίγει» μέσα στις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα για το νέο ενισχυμένο εκπτωτικό κουπόνι διαμονής σε ξενοδοχεία ανά την επικράτεια. Το ποσό της ενίσχυσης έχει φτάσει να είναι ως και διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, ενώ έχει διευρυνθεί και ο αριθμός των δικαιούχων. Ο νέος κύκλος του προγράμματος « Τουρισμός για όλους», που αναμένεται να αρχίσει να «τρέχει» σύντομα, δίνει την δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να διεκδικήσουν «κουπόνι» (voucher) που θα αγγίζει ακόμη και τα 400 ευρώ.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η έκπτωση αυτή χορηγείται για να καλύψει μέρος του κόστους διαμονής των δικαιούχων κατά την περίοδο των διακοπών τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Τουρισμού και στοχεύει στην ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού κατά το τρέχον έτος και η ισχύς του λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του νέου κύκλου «Τουρισμός Για Όλους»
Με επικαιροποιημένο σχεδιασμό, το πρόγραμμα έχει καινούργια χαρακτηριστικά και χορηγεί μεγαλύτερα ποσά από εκείνα του προηγούμενου κύκλου, ενώ «ανοίγει» και η περίμετρος των δικαιούχων, καθώς αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια και επιπλέον καθιερώνεται μια νέα «ειδική» κατηγορία δικαιούχων.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

αύξηση του κριτηρίου εισοδήματος για όλους κατά 3.000 ευρώ σε σύγκριση με 2022-2023,
αύξηση του ποσού στη γενική κατηγορία από 150 ευρώ σε 200 ευρώ για όλους,
θέσπιση νέων κατηγοριών ειδικών κοινωνικών ομάδων που θα λάβουν 300 ευρώ επιχορήγηση: συνταξιούχοι όλων των ταμείων, έγγαμοι ή μέρη συμφώνου συμβίωσης με τρία και περισσότερα τέκνα, άγαμοι και σε κατάσταση χηρείας με προστατευόμενα τέκνα,
διπλασιασμό της επιχορήγησης για ΑμεΑ ή με τέκνα ΑμεΑ, από 200 ευρώ σε 400 ευρώ.
Πώς θα κατανεμηθούν τα εκπτωτικά «κουπόνια»
Ειδικότερα μέσω του Προγράμματος χορηγείται, κατόπιν σχετικής ηλεκτρονικής αίτησης και επιλογής μέσω κλήρωσης, οικονομική διευκόλυνση ως εξής:

Ποσό ύψους 200 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια,
Ποσό ύψους 300 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα:
– Άγαμα ή σε κατάσταση χηρείας με προστατευόμενα τέκνα, βάσει τελευταίας εκκαθαρισμένης κατά την υποβολή της αίτησης Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων 2022,

– έγγαμα ή μέρη συμφώνου συμβίωσης με τρία προστατευόμενα τέκνα και άνω, βάσει τελευταίας εκκαθαρισμένης κατά την υποβολή της αίτησης κοινής ή χωριστής Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων 2022.

– Συνταξιούχους όλων των Ταμείων με οριστική απόφαση απονομής σύνταξης λόγω γήρατος έως 31.12.2022, που πληρούν τις οριζόμενες από το άρθρο 2 προϋποθέσεις.

Ποσό ύψους 400 ευρώ, ειδικώς για ΑμεΑ, με ισχύουσα απόφαση συνολικού ποσοστού αναπηρίας από 67% και άνω κατά την υποβολή της αιτήσεως, καθώς και για κληρωθέντες δικαιούχους με τέκνα ΑμεΑ με ισχύουσα απόφαση συνολικού ποσοστού αναπηρίας από 67% και άνω κατά την υποβολή της αιτήσεως.
Σε περίπτωση δικαιούχου που πληροί τις προϋποθέσεις περισσότερων της μίας εκ των ως άνω κατηγοριών, η αίτηση κατατάσσεται στην κατηγορία με το μέγιστο ποσό επιδότησης.

Ποια είναι τα εισοδηματικά όρια
Τα εισοδηματικά κριτήρια για όλους προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση ορίζονται ως εξής:

ΑΤΟΜΙΚΟ (ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΓΑΜΑ Ή ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΗΡΕΙΑΣ) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ (ΕΓΓΑΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ)
ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΝΑ 19.000 31.000
ΜΕ 1 ΤΕΚΝΟ 20.500 32.500
ΜΕ 2 ΤΕΚΝΑ 22.000 34.000
ΜΕ 3 ΤΕΚΝΑ 24.000 36.000
ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΕΚΝΑ 29.000 41.000

Δυνητικοί Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν υποβάλει οριστική Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων μέχρι την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων φορολογικού έτους 2022, η οποία έχει εκκαθαρισθεί έως την τελική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους εμπίπτει στα οριζόμενα στον κάτωθι πίνακα εισοδηματικά κριτήρια.

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των τέκνων που τον βαρύνουν, από κάθε πηγή.

Η διαδικασία για τις αιτήσεις και η «εξαργύρωση» του εκπτωτικού «κουπονιού»
Για την ένταξη στο Πρόγραμμα απαιτείται αίτηση, η οποία υποβάλλεται από τους δυνητικούς δικαιούχους μέσω ειδικής εφαρμογής προσβάσιμης από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), και απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, που θα ανοίξει προσεχώς.

Με τη συμπλήρωση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα, οι δυνητικοί δικαιούχοι κατατάσσονται σε Προσωρινό Πίνακα Δυνητικών Δικαιούχων, στον οποίο αναγράφονται: ο Κωδικός Αριθμός Αίτησης της αίτησης συμμετοχής τους και τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου τους (ΑΦΜ).

Ο Οριστικός Πίνακας Δικαιούχων για τους οποίους θα εκδοθεί η ψηφιακή χρεωστική κάρτα διαμορφώνεται με ηλεκτρονική κλήρωση μεταξύ των αιτήσεων από τον ανωτέρω Προσωρινό Πίνακα.

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31.12.2024.

Η χρήση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας πραγματοποιείται μέχρι 31.12.2024 αποκλειστικά από τον δικαιούχο για διαμονή, είτε σε καταλύματα που φέρουν σχετικούς με την παροχή υπηρεσιών διαμονής Κωδικούς Κατηγορίας Εμπόρου (Merchant CategoryCodes – MCC) που αναρτώνται στην σελίδα της Δράσης στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ΕΨΠ) και επικαιροποιούνται από την ΚτΠ ΜΑΕ, είτε μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, είτε εκτός ψηφιακής πλατφόρμας.

Δεν θεωρούνται δικαιούχοι του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2024»:

α) οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2024 της Δ.ΥΠ.Α., ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι,

β) οι κληρωθέντες του α’ κύκλου του Έργου «Τουρισμός για Όλους για τα έτη 2022-2025», ήτοι του Προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2022» ανεξαρτήτως αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι..enikos.gr

Το άρθρο Τουρισμός για όλους: «Κουπόνια» έως και 400 ευρώ για διαμονή σε ξενοδοχεία – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.