Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για μία συγκροτημένη Πολιτεία.

ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Η υψηλή και ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για θαλάσσιο χώρο για διάφορους σκοπούς, απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση προγραμματισμού και διαχείρισης.
Μια τέτοια προσέγγιση της διαχείρισης του ωκεανού και της θαλάσσιας διακυβέρνησης έχει αναπτυχθεί στην ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση («ΟΘΠ»), περιβαλλοντικό πυλώνα της οποίας αποτελεί η οδηγία 2008/56/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Σύμφωνα με την οδηγία 2014/89 ΕΕ, η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη έως τις 31 Μαρτίου 2021, να έχει ολοκληρώσει τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της (δείτε εδώ την οδηγία). Δυστυχώς αυτή η υποχρέωση της χώρας μας δεν εκπληρώθηκε.
Εμείς εδώ στην Ελλάδα αφήσαμε τους ιχθυοκαλλιεργητές να χρηματοδοτήσουν και να εκπονήσουν μόνοι τους το Ειδικό Χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών το 2011, το οποίο εξυπηρετεί μόνο τους ίδιους χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις επιπτώσεις στους άλλους κλάδους, το οποίο ψηφίστηκε μέσα σε μία νύκτα με μέριμνα Υπουργού ιχθυοκαλλιεργητή και σήμερα αυτό εφαρμόζεται, δημιουργώντας Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ), με Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.), εργασίες γραφείου copy – paste, σε όποια σημεία υπόδειξαν οι ίδιοι με το Ειδικό Χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών.
Αν αυτό παραπέμπει σε σοβαρό Ευρωπαϊκό Κράτος και όχι σε μπανανία της υποσαχάριας Αφρικής, είναι κάτι που εύκολα μπαίνει σε κρίση κάθε λογικού ανθρώπου.
Σας παρουσιάζουμε αμέσως παρακάτω, άρθρο του https://gr.euronews.com/ για το τι σημαίνει θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, πόσο σημαντικός και απαραίτητος είναι και πως γίνεται από σοβαρά κράτη και όχι μπανανίες. 
————————————
Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός και η προστασία των θαλασσών.

Άρθρο του Denis Loctier.

Αζόρες.
Δελφίνια και φάλαινες ελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο στις Αζόρες. Τα κήτη έρχονται εδώ, γιατί υπάρχουν άφθονα ψάρια. Στα κρυστάλλινα νερά των νησιών, μια εταιρία παρατήρησης φαλαινών δίνει την ευκαιρία σε 30.000 άτομα περίπου κάθε χρόνο να θαυμάσει τα κητώδη πάνω από εννιά σκάφη της. Πώς όμως όλοι αυτοί συνυπάρχουν με τους τοπικούς ψαράδες;

Διαβάστε παρακάτω την συνέχεια …..