Οι εκτελεσθέντες Μυτικιώτες από τους Γερμανούς το έτος 1943, σε εξιστόρηση από τον Μυτικιώτη Στρατηγό Δημήτρη (Τάκη) Ζέρβα.

Φωτογραφία του 1952 στην είσοδο του Μύτικα στον «Βορό». Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο πρώτος είναι ο Ντίνος, γιος του Ανάστου Βασιλάκη, ο δεύτερος ο Δημήτρης (Τάκης Ζέρβας) νεαρός Εύελπις και ο τρίτος ο Ζώης Λεκατσάς. Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο τέταρτος.
ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Εκτός από τις φωτογραφίες από το αρχείο του αείμνηστου Μυτικιώτη Στρατηγού Δημήτρη (Τάκη) Ζέρβα, ο γιος του κ. Σπύρος Ζέρβας, που δεν είναι πλέον ανάμεσα μας και αυτός, μας έστειλε και μας εμπιστεύτηκε κείμενα από το αρχείο του Στρατηγού, που αναφέρονται στο χωριό μας τον Μύτικα, ώστε να τα παρουσιάσουμε μέσα από το Blog μας και να γίνουν γνωστά στους Μυτικώτες, ως μέρος της ιστορίας του χωριού μας και για συνεισφορά στη συλλογική μνήμη, που υπηρετείται κυρίως και πρωτίστως με τον γραπτό λόγο (έντυπο και ηλεκτρονικό) που μένει για πάντα και με την διδαχή της τοπικής ιστορίας στα σχολεία, και λιγότερο με τον προφορικό λόγο και ακόμη λιγότερο ως καθόλου με την τυχαία εναπόθεση μνημείων δεξιά και αριστερά σε άσχετα σημεία, πολλές φορές κακόγουστων, με σιδερένιες περιφράξεις και μπετά, που κανένας δεν μαθαίνει από αυτά τίποτα και όλοι, παρά ελαχίστων, αγνοούν ακόμα και αυτή την ύπαρξη τους.
Δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε μία από τις καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου, ”Ένας ήρωας με παντούφλες”, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, όπου κάποιοι αετονύχηδες «πατριώτες» του φαίνεσθαι, έχουν την φαεινή ιδέα και στήνουν με δόξα και τιμή το μεγαλοπρεπές μνημείο του Στρατηγού Δεκαβάλα (έξοχος στο ρόλο Βασίλης Λογοθετίδης) για «τιμήσουν» τον ΗΡΩΑ, μέσω του γεμίσματος της τσέπης τους!!!
Ακολουθεί λοιπόν η ιστορία, για το πως εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς τρεις Μυτικιώτες πατριώτες το έτος 1943, γραμμένη από το χέρι του Στρατηγού και η ιστορία αυτή μας αφορά και προσωπικά.

Διαβάστε παρακάτω την συνέχεια …..