Οι αγρότες αγνοούν τις κυβερνητικές «συστάσεις», κατεβαίνουν με τρακτέρ στην Αθήνα

Παναγροτικό συλλαλητήριο: 18/03/2022 στην Αθήνα
Έτοιμοι να κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα είναι οι αγρότες σε όλη τη χώρα, μετά και το «άκυρο» που έριξαν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος εμφανίστηκε αδιάλλακτος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοίδης μας είπε πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα. Εμεις όμως θα προχωρήσουμε σε αυτά που αποφασίστηκαν στην πανελλαδική μας συνάντηση», δήλωσε στην ΕΡΤ Λάρισας, πριν λίγη ώρα, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος μαζί με άλλους εκπροσώπους αγροτικών μπλόκων, είχε συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Με βάση τα νέα δεδομένα, θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις σε όλα τα μπλόκα.

«Ως εκπρόσωποι των μπλόκων που συναντηθήκαμε με τον υπουργό, δηλώνουμε ότι θα υλοποιήσουμε την απόφαση που πήραμε εχθές στη Νίκαια. Την Τρίτη θα ξεκινήσουμε με τρακτέρ, με λεωφορεία και αυτοκίνητα και θα κάνουμε κάθοδο στην Αθήνα για το μεγάλο συλλαλητήριο, στο οποίο καλούμε τον λαό της πρωτεύουσας για να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη. Η δική μας νίκη θα είναι νίκη του λαού για να έχει φθηνότερα προϊόντα στο τραπέζι του», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαρούδας, υπογράμμισε ότι ήδη υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός τρακτέρ για να ξεκινήσει την Τρίτη για την Αθήνα, εκτός από τα λεωφορεία και τα αγροτικά οχήματα.

«Δεν έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε πρόβλημα»
«Εμείς από τη Βόρεια Ελλάδα θα κατέβουμε με λεωφορεία και νταλίκες (φορτωμένες με τρακτέρ). Δεν έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε προβλήματα, το τονίσαμε και στον υπουργό. Θα μείνουμε 24 ώρες. Δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα αν υπάρξει καλή συνεννόηση με την αστυνομία. Κατεβαίνουμε ειρηνικά. Πρέπει να τονίσουμε το πρόβλημα και στους καταναλωτές. Εμείς παράγουμε φθηνά και ο κόσμος τρώει ακριβά», ξεκαθάρισε ο κ. Γιώργος Διαμαντόπουλος, αγρότης από τον κόμβο Νησελίου.

Εκπρόσωποι των μπλόκων που έδωσαν το παρών στη σημερινή συνάντηση διαμηνύουν με κάθε τρόπο: «Θα κατέβουμε με τα τρακτέρ και θα μείνουμε ένα 24ωρο στην Αθήνα».
Ξεκαθαρίζουν μάλιστα πως η κυβέρνηση έχει επαρκή χρόνο να προετοιμαστούν.

Στις 6.30 το απόγευμα της Τρίτης το συλλαλητήριο
Σημειώνεται πως το συλλαλητήριο στην Αθήνα αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:30 της Τρίτης.

Όπως έγινε γνωστό από την Κεντρική Μακεδονία, οι περισσότεροι αγρότες θα κατέβουν στην πρωτεύουσα με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα.

Εκπρόσωποί των αγροτών εξηγούν πως είναι αδύνατον να κατεβάσουν τρακτέρ από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα.

Συνάντηση με τον περιφερειάρχη
Την παραχώρηση 2MW ηλεκτρικής ενέργειας στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, κάτι που ζητήθηκε και στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετέφερε ως δέσμευση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης προς τους αγρότες, κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα μαζί τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Αμανατίδης ενημέρωσε τους αγρότες για τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα και όπως ανέφερε “αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης να έρθει στην περιοχή, όπου θα στο επίκεντρο της σύσκεψης, θα τεθούν τα σχέδια βελτίωσης, η νέα ΚΑΠ, τα αναπτυξιακά εργαλεία λόγω και της απολιγνιτοποιησης”.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ Αμανατίδης έκανε λόγο για την διεκδίκηση 4Mhw, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες επίσης δημοσίων κτιρίων καθώς και ιδιωτών.

Σε ότι αφορά στις χρηματοδοτήσεις ο Περιφερειάρχης σημείωσε, ότι στην επικείμενη παρουσίαση του ΣΔΑΜ θα ζητηθεί να ενταχθούν και οι αγρότες.

Από την πλευρά τους οι αγρότες ζήτησαν να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις, “να γίνουν πράξεις τα λόγια” και επιφυλάχθηκαν για περαιτέρω ενέργειες, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Στην συνάντηση, το “παρών” έδωσαν και οι ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ από την περιοχή των Σερβίων, που βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών και έχουν μεταφέρει τα οχήματά τους στην ΖΕΠ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν απόν τον κ. Αμανατίδη, η ΔΕΗ είναι αποφασισμένη να διακόψει την σύμβαση με την ΜΕΤΕ για την μεταφορά λιγνίτη από το ορυχείο Προσηλίου και όπως ήδη είναι γνωστό η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, ότι η η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην Δυτική Μακεδονία θα σταματήσει στα τέλη του 25.

Από τους επαγγελματίες οδηγούς ζητήθηκε να διοχετευθεί ο υπάρχων λιγνίτης από το ορυχείο Προσηλίου προς οποιαδήποτε άλλη μονάδα πέραν της Μελίτης και κάνουν λόγο για “ξαφνικό θάνατο και πλήρη εγκατάλειψη”.dnews.gr/

Το άρθρο Οι αγρότες αγνοούν τις κυβερνητικές «συστάσεις», κατεβαίνουν με τρακτέρ στην Αθήνα εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.