«Καμπανάκι» από την Πυροσβεστική – Καύσιμη ύλη τα χόρτα

«Καύσιμη ύλη» τα χόρτα – Το «καμπανάκι» του κινδύνου και κυρίως της πρόληψης κρούουν οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε όλους τους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας

Απόλυτη προτεραιότητα ο καθαρισμός των χόρτων, λέει ο Διοικητής των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής στην Αιτωλοακαρνανία, Γιάννης Κουσαρίδας

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό και εφιστούν την προσοχή είναι διότι βρισκόμαστε εντός της αντιπυρικής περιόδου, η οποία ξεκίνησε από την 1η Μαΐου και λήγει στις 31 Οκτωβρίου, ενώ την ίδια στιγμή ο βροχερός καιρός του προηγούμενου διαστήματος μόνο κινδύνους μπορεί να επιφέρει το επόμενο διάστημα που η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί. 

Και αυτό γιατί καθημερινά παρατηρείται υπέρμετρη αύξηση των χόρτων και η μόνη λύση  για να αποφευχθεί κάθε πιθανός κίνδυνος είναι ο καθαρισμός τους. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι παρόμοιος καιρός, δηλαδή ένας βροχερός Μάιος και Ιούνιος, είχε παρατηρηθεί και πριν από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007.

«Όσοι δεν πρόλαβαν να κόψουν τα χόρτα που έχουν αναπτυχθεί εντός των ιδιοκτησιών  τους, πρέπει να το κάνουν άμεσα. Είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. 

Η αύξηση των χόρτων παρατηρείται σχεδόν παντού, σε οικόπεδα εντός του αστικού ιστού πόλεων του νομού μας, εντός και εκτός χωριών, στην ύπαιθρό και υπάρχει ανάγκη να καθαριστούν» τονίζει μιλώντας στη «Σ» ο Διοικητής των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής στην Αιτωλοακαρνανία Πύραρχος Γιάννης Κουσαρίδας.

O Διοικητής των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής στην Αιτωλοακαρνανία Πύραρχος Γιάννης Κουσαρίδας.

Μάλιστα ο κ. Κουσαρίδας κάνει μια ιδιαίτερη ανάλυση επιχειρώντας να προσεγγίσει κάθε πιθανό κίνδυνο που υπάρχου και κυρίως να τον παρουσιάσει ώστε όλοι αντιληφθούν και να εμπεδώσουν τον πιθανό κίνδυνο από μια φωτιά, η οποία ποτέ και ουδείς γνωρίζει πως μπορεί να εξελιχθεί, θέτοντας σε κίνδυνο περιουσίες, αλλά και ανθρώπινες ζωές.

«Ακόμη και σήμερα έχουμε την ανάγκη στην Αιτωλοακαρνανία, παρ’ όλο που σημειώνονται πολλές βροχοπτώσεις, να προετοιμαστούμε όλοι μας για την αντιπυρική περίοδο. 

Σκοπός είναι να ενημερωθεί ο κόσμος, ώστε αν δεν έχει προλάβει να καθαρίσει τους οικοπεδικούς του χώρους και τις αγροτικές του καλλιέργειες να το κάνει όσο γρηγορότερα μπορεί. Παρατηρείται αύξηση των χόρτων σε όλη την ύπαιθρο, μέσα και έξω από χωριά και όχι μόνο. 

Αυτή την στιγμή τα χόρτα αυτά είναι χλωρά, αλλά υπάρχει η φυσική ακολουθία ότι αυτά, ακόμη και με βροχή, θα ξεραθούν κάποια στιγμή και αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο» τόνισε ο κ. Κουσαρίδας, ο οποίας μάλιστα αναφέρθηκε και σε παραδείγματα, που έλαβαν χώρα κατά τις προηγούμενες ημέρες και γι’ αυτά χρειάστηκε να επιβληθούν πρόστιμα. Ωστόσο ο κ. Πύραρχος «στάθηκε» στην ανάγκη του να υπάρχει πρόληψη.

«Τις προηγούμενες ημέρες σε δύο περιπτώσεις εντός του νομού η Πυροσβεστική Υπηρεσία παρενέβη για την κατάσβεση πυρκαγιών που προκλήθηκαν. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα, αλλά κανενός σκοπός δεν είναι η επιβολή προστίμου. 

Σκοπός και στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η ασφάλεια η δική μας, της περιουσίας μας, των περιουσίας των γειτόνων μας και πάνω απ όλα της ανθρώπινης ζωής. Συνεπώς, για να μην τεθεί κανένα τέτοιο ζήτημα η καλύτερη λύση είναι ο καθαρισμός των χόρτων με τον τρόπο που προβλέπεται».

Για να δείξει το εύρος μια πιθανής απερισκεψίας ο κ. Κουσαρίδας αναφέρθηκε στο σχέδιο «Ιόλαος ΙΙ», το οποίο ενεργοποιείται σε έκτακτες ανάγκες, μία από τις οποίες μπορεί να προκληθεί και από πυρκαγιά.

«Μέσα από το σχέδιο «Ιόλαος ΙΙ» που συντάσσουν οι δήμοι ένα βασικό μέλημα είναι πως θα υπάρξει η ασφαλής εκκένωση, αν και εφόσον υπάρξει μια μεγάλη καταστροφή, χωριών, πόλεων, όπως επίσης να εντοπίσουμε και να γνωρίζουμε που βρίσκονται άνθρωποι με κινητικά προβλήματα κλπ. 

Συνεπώς, στο ενδεχόμενο μιας φωτιάς ένας συνάνθρωπος μας που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα μπορεί να κινδυνέψει. Καλό όμως είναι το προλαμβάνειν και όχι να φτάσουμε στο θεραπεύειν».

Η πρόληψη είναι αυτή η έκκληση που κάνει ο Διοικητής των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής στην Αιτωλοακαρνανίας σε όλους τους συμπολίτες μας να αποφεύγουν να βάζουν φωτιές κατά την αντιπυρική περίοδο (από 1η Μαΐου μέχρι και 31 Οκτωβρίου) για να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους από ξηρά χόρτα. 

Ο κ. Κουσαρίδας τόνισε μάλιστα πως: «πρέπει να αποφεύγουν σε ημέρες με υψηλή θερμοκρασία και χαμηλή υγρασία να κόψουν χόρτα με χορτοκοπτικά βενζίνης και να μπουν με τρακτέρ που διαθέτουν καταστροφέα σε χωράφια».

Επίσης, σημαντικό είναι πως ένα μεγάλο εργαλείο για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους πολίτες βρίσκεται στον ιστότοπο της πολιτικής προστασίας και το εργαλείο αυτό είναι ο ημερήσιος χάρτης. 

Συνήθως λίγο μετά τις 12.00 ο χάρτης έχει αναρτηθεί, οπότε ο καθένας μπορεί να ξέρει σε όποια περιοχή και να διαμένει την κλίμακα της επικινδυνότητας της περιοχής του. 

Όταν βλέπουμε το δείκτη επικινδυνότητας από το 3 μέχρι και το 5 δεν πρέπει να κάνουμε απολύτως καμία εργασία με γυμνή φλόγα. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ποτέ να μην σκεφτόμαστε ότι «δεν θα συμβεί κάτι σε μένα», καθώς είναι λάθος λογική. 

Υπάρχει περίπτωση να υπερεκτιμήσουμε την κατάσταση ή και τον εαυτό μας και να δημιουργήσουμε πρόβλημα πρώτα σε μας, έπειτα στους περίοικους και σε όλη την περιοχή μας.

«Παρατηρείται υπέρμετρη αύξηση των χόρτων. Όλες οι καλλιέργειες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το καιρό αυτό, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι όταν οι βροχές αυτές θα σταματήσουν και δεν θα υπάρχει η υγρασία αυτή. Θα ανέβει η θερμοκρασία, θα ξεραθούν πολύ γρήγορα τα χόρτα, κάτι που ήδη ξεκίνησε να γίνεται, και αυτό σημαίνει πως χρειάζεται ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή απ’ όλους. 

Το σημαντικό είναι να προστατέψουμε και να μην θεραπεύσουμε. Σημαντικό είναι οι πολίτες μόλις διαπιστώνουν εστία πυρκαγιάς να ενημερώνουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το 199 και αν έχουν την σωματική ικανότητα και διαθέτουν και μέσα να προστρέχουν με ιδιαίτερη προσοχή για να μας δίνουν σαφή εικόνα, ώστε να φτάσουμε ως υπηρεσία πιο σύντομα έχοντας και πλήρη εικόνα της κατάστασης για να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε συντομότερο τα απαραίτητα πυροσβεστικά μέσα» τόνισε ο κ. Κουσαρίδας.



0Shares

Το άρθρο «Καμπανάκι» από την Πυροσβεστική – Καύσιμη ύλη τα χόρτα εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.