ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΡΕΝΤΗΣ: Τίποτε δεν μπορεί να είναι πολιτικά ορθό, αν είναι ηθικά λάθος…

 Γράφει ο Γιώργος Ζαρέντης

Τούτο το  κείμενο γράφτηκε για 4 λόγους και 3 διαπιστώσεις:

  1. ΤουSOSπου εξέπεμψαν και οι όμοροι δήμοι της Ακαρνανίας για την επιδημική εξάπλωση του ιού.
    2. Το εκλογικό τεστ που έλαβε χώρα στο Δήμο Ξηρομέρου το οποίο κατέδειξε την πραγματική κατάσταση που βρισκόμαστε ως πολίτες τόσο σαν άτομα όσο και σαν ενότητα που απαρτίζει το δήμο. Αρνητικό.
    3. Την δήλωση παραίτησης, απ τη θέση του επικεφαλή της Αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Ξηρομέρου  του κ. Αλέξανδρου Σάββα.
    Δήλωση με πολλά σημαινόμενα…
    4. Την  προτροπή απ το βαθύ παρελθόν μας.
    Παυμένος  αρχής προτιμότερον εστί φυγείν ενδοξότερος παρά πλουσιότερος.!

Διαπίστωση: 

 Α. στην εκλογική διαδικασία της 8ης Οκτωβρίου δεν υπήρξε νικητής.   

Β. Ο κ. Σάββας δεν ηττήθηκε ως επικεφαλής ψηφοδελτίου, μήτε ως προσωπικότητα, μήτε ως αρχές και αξίες, ύφος και ήθος  που διακίνησε στα χωριά του Δήμου.

 Γ. Απ΄ τις εκλογές απλά, «κάποιοι» βγαίνουν κερδισμένοι…

«Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα….
οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν….

 Γιατί ενύχτωσε κ’ οι βάρβαροι δεν ήλθαν.
Και μερικοί έφθασαν απ’ τα σύνορα,
και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν.

 Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.» 

Καβάφης                                                                                                           

Με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πέραν των εθιμοτυπικών δηλώσεων εκατέρωθεν και τις «ευχαριστίες» στους ημέτερους εκλέκτορες είναι αυτονόητη και η σύσκεψη των προεκλογικών επιτελείων (ανεξαρτήτου αποτελέσματος) για την  εκτίμηση των αποτελεσμάτων, την ανάλυση της πολιτικής συμπεριφοράς προεκλογικής και μετεκλογικής  των επικεφαλής, των υποψηφίων και εννοείται του εκλογικού σώματος. 


Τους λόγους  και τα αίτια που συνέβαλαν ή κυριάρχησαν  στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.  Αν τηρήθηκαν και από ποιους (έστω και προσχηματικά) τα απαιτούμενα του πολιτικού πολιτισμού, της πολιτικής ευγένειας και του σεβασμού του ενός προς τον άλλον επικεφαλή παράταξης και συμβούλων έναντι συμβούλων. 


Ιδιαίτερη δε, σημασία θα πρέπει να δοθεί και στην επικοινωνιακή πολιτική τακτική που ακολουθήθηκε καθ  όλη (την μακρά) διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Για να γίνω περισσότερο σαφής, εννοώ , πριν ακόμη της περιόδου που άρχισε η ανεύρεση  (το κυνήγι) υποψηφίων  δημοτικών και τοπικών συμβούλων.

Το διευκρινίζω τούτο επειδή, απ ότι γνωρίζουμε
« η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.»

Πέραν , όμως, της αρμόδιας ομάδας των εκλογικών παρατάξεων,  που ασχολούνται ή θα ασχοληθούν , το ίδιο γίνεται και από πολλούς ψηφοφόρους που όντως ενδιαφέρονται για τα κοινά και προβληματίζονται .

 Θεωρώντας εαυτόν ως ένα εξ αυτών και χωρίς να έχω εισχωρήσει στο βάθος (λόγο της έλλειψης αρκετών δεδομένων του παρασκηνίου) , μοιράζομαι ευθυτενώς με όλες τις συνδημότισσες και όλους τους συνδημότες  την επιβαλλόμενη (εκτιμώ, εξ αυτών) αναγκαιότητα για άμεση δραστηριοποίηση αυτών που έχουν απομείνει ( μειούμενος ο αριθμός) και από τους μονίμους διαμένοντες στο δήμο και από τους διαμένοντες εκτός των ορίων του δήμου. 

Λέγοντας δε, αυτούς που έχουν απομείνει εννοώ, όλες και όλους (όποιος κι αν είναι ο αριθμός) που αντιστέκονται επανειλημμένα και σθεναρά να μειώσουν την ταχύτητα (τουλάχιστον) προς τον κατήφορο που οδηγείται ο τόπος και να αποτρέψουν την προσπάθεια  εξάλειψης της ατομικής ελεύθερης- ανεπηρέαστης επιλογής των εκλογέων.

Λέγοντας δε ενεργοποίηση, εννοώ πως πρέπει από σήμερα κιόλας να δραστηριοποιηθούν προκειμένου να προστατευτεί η διατήρηση  αυτού που κινδυνεύει .


Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ, ΑΠ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΝ,
του τύπου  δημοκρατίας, δηλαδή.


Για την επίτευξη αυτού του στόχου, νομίζω, είναι απαραίτητη, πέραν των πολιτών και η θεσμική οδηγία για εντονότερη επαγρύπνηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Κράτους.

        THE    FAIR   PLEY, το «ευ αγωνίζεσθε» Ελληνιστί, 


είναι μέρος της προστατευτικής  ασπίδας ενός δημοκρατικού πολιτεύματος και θα ήταν ιδανικό να το κατέχουν όλοι όσοι διεκδικούν ηγετικές θέσεις στην οργάνωση και λειτουργία της κοινωνίας μας.


Για την περίπτωση όμως που αυτό δεν συμβαίνει έστω και σε μη πλειοψηφικό ποσοστό  και καταγράφετε ηθική αλλοτρίωση , αλλιώς διαφθορά, είναι υποχρεωμένοι αφ ενός μεν οι πολίτες που συνειδητοποιούν το τι συμβαίνει και το τι αναμένεται να ακολουθήσει να αντιδράσουν δυναμικά , αφ ετέρου δε, καλείται και η Πολιτεία να προστατεύσει τους πολίτες και τον θεσμό, θωρακίζοντας ταυτόχρονα και το ίδιο το πολίτευμα.


Σε ότι αφορά δε, την κατανόηση του πότε και με ποιον τρόπο αποχωρώ απ την επαγγελματική προσέγγιση των αξιωμάτων στα κοινά, φαίνεται πως δεν ασχολούνται ιδιαίτερα οι αποκτώντες, σχεδόν, δημοσιοϋπαλληλική σχέση μονιμότητας. Αρέσει, προσφέρει ιδιότητα, συμπλήρωση υπαρξιακών κενών και όφελος. Λυπηρό.!

Με εκτίμηση
Γιώργος Ζαρέντης  

  Δημότης του Δήμου Ξηρομέρου.



0Shares

Το άρθρο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΡΕΝΤΗΣ: Τίποτε δεν μπορεί να είναι πολιτικά ορθό, αν είναι ηθικά λάθος… εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.