Ανυποχώρητοι και αποφασισμένοι να φτάσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους είναι οι αγρότες


Ανυποχώρητοι και αποφασισμένοι να φτάσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους είναι οι αγρότες μετά και τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, καθώς όπως υποστηρίζουν ότι είναι «μέτρα ψίχουλα» μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
“Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν μας ικανοποιούν”, δήλωσε σχετικά ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. «Τα μπλόκα και οι μεγάλη συμμετοχή πιέζουν την κυβέρνηση και απαιτούν λύσεις. Η κυβέρνηση κάτω από αυτή την πίεση αναγκάζεται να δώσει ορισμένες παραχωρήσεις. Όμως, πρέπει να πω πως αυτή τη στιγμή οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν μας ικανοποιούν» ανέφερε. Και προσέθεσε: «Είναι μεν αποτέλεσμα των αγώνων μας, αλλά δεν μας ικανοποιούν. Εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Σήμερα η τιμή είναι στο 1,60 και θα ανέβει κι άλλο στην καλλιεργητική περίοδο».

«Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις». Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ζητούν αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και αναφέρει ότι «η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα». Ενδεικτικά, μάλιστα, αναφέρει ότι για 1.800 στρέμματα καλλιέργειας ο ίδιος καταβάλλει ποσό ύψους τουλάχιστον 25.000 ευρώ, αφού προμηθεύεται ετησίως 25.000 λίτρα το λιγότερο.

«Δεν είμαστε ζητιάνοι, να μας πετούν ένα ξεροκόμματο και να φεύγουμε από τα μπλόκα», επισημαίνει ο αγρότης από το Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας «είμαστε επαγγελματίες αγρότες και θέλουμε να παραμείνουμε, αλλά με το κόστος που έχουμε επωμιστεί είναι αδύνατον».

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω» διαμηνύουν οι αγρότες – Στις 12 το μεγάλο συλλαλητήριο στην Agrotica
Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα των Εθνικών Οδών, ενώ εκατοντάδες τρακτέρ είναι παρατεταγμένα έξω από την Έκθεση «Agrotica» στην Θεσσαλονίκη. Το μεσημέρι στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί το παναγροτικό συλλαλητήριο και δεν αποκλείεται να γίνει σε υπαίθριο χώρο εντός του εκθεσιακού κέντρου ή να γίνει πορεία στους δρόμους της συμπρωτεύουσας. Το «παρών» στο συλλαλητήριο αναμένεται να δώσουν αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα, την Θεσσαλία, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα ενώ τα τρακτέρ θα μείνουν στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.

Ο Δημήτρης Κακάλης, μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου του Αγροτικό Συλλόγου Τυρνάβου, διεμήνυσε πως οι αγρότες θα φτάσουν στα άκρα. «Ουσιαστικές λύσεις και απαντήσεις, δεν υπάρχουν. Θέλουμε εδώ και τώρα λύσεις και όχι λόγια του αέρα. Για άλλη μια φορά ακούμε λόγια του αέρα. Εννοείται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε στα σπίτια μας», τόνισε.

«Εδώ θα παραμείνουμε μέχρι να λυθούν να προβλήματά μας. Ο αγώνας θα κλιμακωθεί κι άλλο. Είμαστε απλήρωτοι. Πάθαμε ζημιές πέρσι από τον παγετό και και είμαστε απλήρωτοι. Και ακούμε ότι θα πληρωθούμε τον Ιούνιο. Εμείς πώς θα καλλιεργήσουμε; Πώς θα συνεχίσουμε να παράγουμε;», προσέθεσε.

Μπαίνει και η Κρήτη στον χορό των κινητοποιήσεων
Οι αγροτικοί σύλλογοι Αστερουσίων, Ηρακλείου και η Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου ενημέρωσαν πως αρχίζουν και εκείνοι κινητοποιήσεις με κλείσιμο του κόμβου Πεζών. Σε ανακοίνωσή τους απευθύνουν χαιρετισμό τους «αγροτοκτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα, που ενισχύουν τα μπλόκα του αγώνα καθημερινά, οργανωμένα, μέσα από τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς τους Συλλόγους».dnews.gr

Το άρθρο Ανυποχώρητοι και αποφασισμένοι να φτάσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους είναι οι αγρότες εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.