Υπουργείο Εσωτερικών: Με τροπολογία η ρύθμιση της συνταγματικότητας των επιτροπών – Θολό τοπίο στους ΟΤΑ

Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να καταθέσει στην Βουλή την διορθωτική ρύθμιση για τις Οικονομικές Επιτροπές ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, καθώς είναι θεσμικά υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με την καθαρογραμμένη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας! Πληροφορούμαστε, μάλιστα, ότι η καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ έχει ήδη επιδοθεί στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη!

Πρόκειται για μια απόφαση – σταθμό στα χρονικά της Αυτοδιοίκησης, που ανατρέπει καθοριστικά την αντιδημοκρατική σύλληψη των διατάξεων του τέως Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου και επαναφέρει την σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στην προτεραία κατάσταση, όπως αυτή αποτυπώθηκε την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης βρίσκεται, λοιπόν, αντιμέτωπος αφ’ ενός με την κακή νομοθέτηση του προκατόχου του, αφ’ ετέρου με την συμμόρφωση σε κάτι που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουδέποτε πίστευε και αφορούσε την διαφύλαξη της τοπικής Δημοκρατίας στην χώρα και άρα και στην διαμόρφωση δυναμικής συναινέσεων μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, όπως αυτές εκπήγαζαν από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας όχι απλώς επαναφέρει την απλή αναλογική στη σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και άρα ακυρώνει τις διατάξεις Θεοδωρικάκου στο σκέλος της υπερενίσχυσης της διοικούσας παράταξης. Αποκαθιστά, επίσης, και την τοπική Δημοκρατία ακυρώνοντας την μεταφορά αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, δηλαδή, αποκαθίσταται το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου ως το κατ’ εξοχήν πολιτικό όργανο, που αποτυπώνει την λαϊκή βούληση!

Ως εκ τούτου, καταρρίπτεται ο ισχυρισμός της Κυβέρνησης Μητσοτάκη περί κυβερνησιμότητας των Δήμων και Περιφερειών και άρα αποκαθίσταται η αποτύπωση της λαϊκής βούλησης, όπως αυτή εκφράστηκε στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2019.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης είναι υποχρεωμένος να νομοθετήσει υπό το βάρος όχι μόνον της δημοκρατικής κατακραυγής, αλλά και υπό το βάρος της αναταραχής, που έχει προκληθεί στην Αυτοδιοίκηση όχι από την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά από την πραξικοπηματικής και σφόδρα αντιδημοκρατικής νομοθέτηση του προκατόχου του Τάκη Θεοδωρικάκου.

Σημειωτέον ότι το διατακτικό της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίζει ότι από την 1η Δεκεμβρίου 2022 ακυρώνονται ΟΛΕΣ οι αποφάσεις που έχει λάβει η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στους 332 Δήμους και στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Αυτό έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση σε Δημάρχους και Περιφερειάρχες, καθώς καλούνται να συνεδριάσουν εκ νέου!

Μάλιστα, εξαιτίας της λεγόμενης «κακής σύνθεσης» της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπή Ποιότητας Ζωής των ΟΤΑ, πρέπει να οριστεί νέα σύνθεση, κατόπιν εκλογών εντός των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων όλης χώρας με βάση το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής!

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η ακύρωση των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής επηρεάζει πρακτικά όλα τα επίπεδα Διοίκησης του κράτους και της Αυτοδιοίκησης της χώρας!

Βέβαια, οι έμπειροι δήμαρχοι, καθότι γνωρίζουν τις κακοτοπίες της κακής κυβερνητικής νομοθέτησης, έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους και προκειμένου να αποφύγουν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, φέρνουν προς ψήφιση όλα τα θέματα της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στα δημοτικά συμβούλια.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι Δήμαρχοι, οι οποίοι είτε δεν έχουν εμπειρία, είτε κινούνται επί σκοπόν και επιμένουν να λειτουργούν την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με την αντιδημοκρατική σύνθεση ισχυριζόμενοι ότι ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης δεν έχει νομοθετηθεί ακόμη!

Η πρακτική, όμως, αυτή φέρνει τους δημάρχους όχι απλώς αντιμέτωπους με την αντιπολίτευση, αλλά τους εκθέτει και στις τοπικές κοινωνίες, από τις οποίες ζητούν είτε την συναίνεσή τους, είτε την ψήφο τους για την επανεκλογής τους!

Μαζί, λοιπόν, με την δυσφορία της αντιπολίτευσης και των τοπικών κοινωνιών, οι Δήμαρχοι που παραβλέπουν την άμεση εκτελεστότητα της της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας προκαλούν φόρτο εργασίας τόσο στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όσο και το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθότι θα ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις που έχουν λάβει από 1η Δεκεμβρίου του 2022!

Πηγή: Ηλέκτρα Βισκαδουράκη – airetos.gr



0Shares

Το άρθρο Υπουργείο Εσωτερικών: Με τροπολογία η ρύθμιση της συνταγματικότητας των επιτροπών – Θολό τοπίο στους ΟΤΑ εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.