Το Άγχος μας Παχαίνει, μας Αρρωσταίνει και μας Προκαλεί Κατάθλιψη…Ας το Καταπολεμήσουμε με αυτά τα 10 Βότανα που Λειτουργούν Καλύτερα από Φάρμακα!


Τα ψυχολογικά προβλήματα είναι στις μέρες μας μια πολύ συχνή κατάσταση και μάλιστα είναι πολύ πιο προφανής από ό, τι συνήθως φαίνεται. Μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα λαμβάνουν κάποιο είδος συνταγογραφούμενων φαρμάκων για να καταπολεμήσουν και να αντιμετωπίσουν το στρες και τις συνέπειες που προκαλεί στο σώμα μας.Δυστυχώς, τα συνηθισμένα συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά όπως οι βενζοδιαζεπίνες έχουν σοβαρές παρενέργειες για την υγεία μας, όπως (1):

Αλλαγές στη διάθεση (ψευδαισθήσεις, σκέψεις αυτοκτονίας)
Κακή άρθρωση, ή δυσκολία στην ομιλία
Απώλεια συντονισμού
Κινητικές διαταραχές, όπως δυσκολία στο περπάτημα
Προβλήματα μνήμης
Ίκτερο (μάτια ή δέρμα)
Κρίσεις

Πριν αποφασίσουμε να βάλουμε στην καθημερινότητά μας συνταγογραφούμενα φάρμακα, ας δούμε μια λίστα με 10 βότανα που καταπολεμούν φυσικά το άγχος και, σίγουρα, αξίζουν μια δοκιμή.

Passionflower (Πασιφλόρα)
Η πασιφλόρα είναι ένα εξωτικό, γλυκό μυρωδάτο λουλούδι με ηρεμιστική δράση (2). Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται ως ρόφημα για την αντιμετώπιση του άγχους, της αϋπνίας, των επιληπτικών κρίσεων και της κρίσης πανικού (υστερία) (3).

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το passionflower λειτουργεί αυξάνοντας τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται γάμμα αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) στον εγκέφαλο. Το GABA μειώνει τη δραστηριότητα ορισμένων εγκεφαλικών κυττάρων και μας κάνει να χαλαρώνουμε (3). Είναι τόσο αποτελεσματικό όσο η οξαζεπάμη (Serax) στη θεραπεία των συμπτωμάτων, αλλά έχει λιγότερες παρενέργειες για τη συγκέντρωση και τη γνωστική ικανότητα από τα φάρμακα (3).

Ροδιόλα
Η ροδιόλα είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται στην κινεζική και τη σκανδιναβική παραδοσιακή ιατρική και μειώνει το στρες, ανακουφίζει από την κόπωση και βελτιώνει τη διάθεση (4). Λειτουργεί μειώνοντας τη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος που ελέγχει την ταχυπαλμία, τη δύσπνοια, τον τρόμο, τη ζάλη και τη ναυτία. Διεγείρει επίσης την απελευθέρωση της σεροτονίνης, της ορμόνης που ευθύνεται για την ευτυχία και τη χαλάρωση. (4)

Λεβάντα
Η λεβάντα χρησιμοποιείται στη αρωματοθεραπεία και βοηθά στη φυσική ανακούφιση και θεραπεία της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης και των νευρικών διαταραχών (2). Έχει επίσης νευροπροστατευτικές ιδιότητες που σταθεροποιούν τη διάθεση και βοηθούν στη διαχείριση νευρολογικών διαταραχών (5).

Η λεβάντα είναι ασφαλής για τοπική εφαρμογή στο δέρμα και για λήψη δια στόματος, οπότε μπορείτε να απολαύσετε αυτά τα οφέλη προσθέτοντας μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου στο μπάνιο σας, πίνοντας ένα ρόφημα λεβάντας, ή τοποθετώντας ένα σακουλάκι αποξηραμένης λεβάντας στη μαξιλαροθήκη σας.

Ασβαγκάντα
Συνήθως χρησιμοποιείται στην αγιουβερδική ιατρική και είναι γνωστό ότι βοηθά στην αγοραφοβία (άγχος που προκαλείται από το πλήθος και τους ανοικτούς χώρους) (6). Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 σε εθελοντές, το βότανο μείωσε σημαντικά τα επίπεδα κορτιζόλης στον ορό, μια ισχυρή στρεσογόνα ορμόνη. Η ασβαγκάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μορφή συμπληρώματος, αλλά είναι πιο χαλαρωτική ως ρόφημα.

Χαμομήλι
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα ζεστό φλιτζάνι χαμομήλι για να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε ή να διαχειριστούμε το άγχος μας. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, το άνθος διαθέτει ισχυρή αντικαταθλιπτική δράση, σε σύγκριση με εικονικά φάρμακα (7). Οι δραστικές ενώσεις του χαμομηλιού, η απιγενίνη, η λουτεολίνη και η α-δισαβολόλη, βοηθούν στη χαλάρωση μειώνοντας σταδιακά την αρτηριακή πίεση (8).

[product-id=”15698″]
Βανίλια
Η μυρωδιά της βανίλιας βοηθά πολλούς ανθρώπους να χαλαρώσουν. Σύμφωνα με μια μελέτη αρώματα τύπου βανίλιας συνδέονταν με 63% λιγότερο άγχος (9). Δεν είναι περίεργο ότι η βανίλια χρησιμοποιείται συχνά σε κεριά, κρέμες και προϊόντα «σπα».

Βαλεριάνα
Η ρίζα βαλεριάνας χορηγείται σε μορφή χαπιού ή ροφήματος για να θεραπεύσει την αϋπνία, τις διαταραχές άγχους και τον πονοκέφαλο. Το βότανο μπορεί να έχει ισχυρή μυρωδιά, οπότε είναι καλύτερο να το καταπιείτε γρήγορα και να απομακρύνετε τη γεύση με μια κουταλιά σιροπιού σφενδάμου ή μελάσας (2).

Χόρτο του Άγιου Ιωάννη
Το χόρτο του Αγίου Ιωάννη (st John’s wort), γνωστό στη χώρα μας ως βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο είναι εύκολα διαθέσιμο στα καταστήματα υγιεινής διατροφής και μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμη και στον κήπο μας. Σύμφωνα με μια μελέτη του γιατρού Klaus Linde του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, το βότανο δρα αντικαταθλιπτικά όπως το Prozac, αλλά έχει μειωμένες και λιγότερο επιβλαβείς παρενέργειες (10). Ωστόσο, είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρά με συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως τα αντισυλληπτικά, οπότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή τον ειδικό ομοιοπαθητικό σας πριν από τη χρήση.

Μελισσόχορτο ή lemon balm
Το μελισσόχορτο είναι ένα ευχάριστο βότανο που χρησιμοποιείται για ανακούφιση του άγχους και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών με σοβαρή άνοια. Αυξάνει επίσης τη συγκέντρωση, τη μνήμη και είναι ηρεμιστικό. Είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί, γι ‘αυτό είναι πιο οικονομικό και πιο ασφαλές από τα φάρμακα (2).

Δεντρολίβανο
Το δεντρολίβανο είναι τόσο νόστιμο όσο και νευροπροστατευτικό. Λειτουργεί είτε ως αρωματοθεραπεία, ή δια στόματος και θεωρείται ότι βελτιώνει τη μνήμη και τις γνωστικές επιδόσεις, ενώ χαλαρώνει την νευρική ένταση. Το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να διακόψει κανείς τη χορήγηση αντικαταθλιπτικών ή άλλων παυσίπονων όπως η μορφίνη (2). Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας ή έναν ειδικό σύμβουλο υγείας πριν πάρετε μέτρα «αυτοθεραπείας», ακόμα κι αν οι ουσίες που χρησιμοποιείτε είναι εντελώς φυσικές.

Μπορεί αυτά τα αγχολυτικά βότανα να προσφέρουν εξαιρετικές επιλογές προσωρινής θεραπείας, ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε το άγχος σας είναι να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να ασκείστε, να διαλογίζεστε και να συμβουλεύεστε ειδικούς πάνω στον τομέα της ψυχικής υγείας.
ΠΗΓΗ

Το άρθρο Το Άγχος μας Παχαίνει, μας Αρρωσταίνει και μας Προκαλεί Κατάθλιψη…Ας το Καταπολεμήσουμε με αυτά τα 10 Βότανα που Λειτουργούν Καλύτερα από Φάρμακα! εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.