Συγκλονιστικό το ντοκιμαντέρ για τους Αιτωλοακαρνάνες ήρωες της Κύπρου από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αγρινίου

Μέρος του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ «Αγρίνιο-Κύπρος: αντιδόσεις αίματος και ψυχής» προβλήθηκε από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ) Αγρινίου, τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, στον  κινηματογράφο «Άνεσις».

Η προβολή απευθυνόταν στους μαθητές του σχολείου και σε αντιπροσωπείες σχολείων του Αγρινίου. Την προβολή παρακολούθησαν 250 άτομα και την τίμησαν με την παρουσία τους ανώτεροι εκπαιδευτικοί λειτουργοί και συμμετέχοντες στην καταδρομική επιχείρηση απόκρουσης της τουρκικής εισβολής του 1974.

Επισημαίνεται ο  συμπεριληπτικός παιδαγωγικός ρόλος αυτής της προβολής, αφού κατ΄ ουσία δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές του σχολείου να παρουσιάσουν, μέσα από την προσπάθειά τους, στους μαθητές άλλων δομών, τους κρυμμένους ήρωες του τόπου μας, καθώς και πτυχές της ιστορίας μας, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του σχολείου.

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του 8ου Πανελλήνιου διαγωνισμού «Ελλάδα-Κύπρος-Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες». Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 279 σχολικές μονάδες από τον Κυπριακό, τον Ελλαδικό χώρο και την Ομογένεια, με 1456 συμμετοχές.

“Ως σχολική μονάδα καταθέσαμε στον διαγωνισμό αυτόν πέντε συμμετοχές (παραμύθι, ντοκιμαντέρ, τρισδιάστατη κατασκευή, blog, ατομική εικαστική δημιουργία) και λάβαμε δύο διακρίσεις. Το ντοκιμαντέρ τιμήθηκε με το 2ο πανελλήνιο βραβείο, ενώ στην κατηγορία της τρισδιάστατης κατασκευής λάβαμε το 1ο πανελλήνιο βραβείο με τη δημιουργία γιγαντοπανό (4,5 m x 3,5 m). Το πανό αυτό έχει αναρτηθεί πίσω από την προτομή του Αγρινιώτη ήρωα επισμηναγού Βασίλειου Παναγόπουλου, στο κέντρο της πόλης.

Απώτερος στόχος της σχολικής αυτής προσπάθειάς μας είναι η γνωριμία της εκπαιδευτικής και ευρύτερης κοινότητας μας με την ιστορία και το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου με αφορμές δοσμένες από τις ιδιαίτερες εθνικές σχέσεις των δύο περιοχών, αλλά και η προβολή προτύπων ζωής και θυσίας.

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ στην πλήρη μορφή του, πρόκειται να προβληθεί από τον «ΑΧΕΛΩΟ TV» σε δύο μέρη την Παρασκευή 1/4/2022 (ώρα 7:15 μ.μ.) και τη Δευτέρα 4/4/2022 (ώρα 7:15 μ.μ.).

Επίσης έχει αναρτηθεί στη σελίδα του σχολείου μας στο Youtube.

Όλες οι σχολικές δημιουργίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του σχολείου μας”, αναφέρεται στην ενημερωτική ανακοίνωση του σχολείου.

Το τρίωρο σχολικό ντοκιμαντέρ «Αγρίνιο-Κύπρος: αντιδόσεις αίματος και ψυχής»

 

 

Ταινία μικρού μήκους – τεκμηρίωση (σύνοψη του ντοκιμαντέρ) «Αιτωλοακαρνανία-Κύπρος: εθνικά γεφυρώματα»

 

 

Στο blog «Μιλώντας για ήρωες… Αιτωλοακαρνανία -Κύπρος 1974», όπου υπάρχουν αναρτημένες όλες και ολόκληρες οι συνεντεύξεις που ελήφθησαν:

milontasgiairoes.blogspot.com

Το άρθρο Συγκλονιστικό το ντοκιμαντέρ για τους Αιτωλοακαρνάνες ήρωες της Κύπρου από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αγρινίου εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.