Η πρώτη παρτίδα έκτακτων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των υψηλών κοστολογίων στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής κλείδωσε το απόγευμα της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, με την Κομισιόν να δίνει το πράσινο φως σε κρατικές ενισχύσεις, που κατά πάσα πιθανότητα θα κατευθυνθούν στην επιδότηση αγοράς λιπασμάτων και ενέργειας.

 

Αυτή η πρώτη προσπάθεια ανάσχεσης του κόστους αφήνει κρίσιμες εκκρεμότητες στον τομέα της κτηνοτροφίας, με την Κομισιόν να εξετάζει πλέον σοβαρά την επαναφορά του μέτρου του 7χίλιαρου, μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί να διευθετηθούν .

Οι εξελίξεις από το συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ την περασμένη Δευτέρα ήρθαν να επικυρώσουν τις διαρροές περί ενεργοποίησης του αποθεματικού κρίσης, από το οποίο στην Ελλάδα αναλογούν 26 εκατ. ευρώ, ποσό που η χώρα μπορεί να προσαυξήσει κατά 200% με εθνικούς πόρους, διαμορφώνοντας έτσι ένα ταμείο ύψους 78 εκατ. ευρώ. Η εξειδίκευση της εργαλειοθήκης αυτής θα γίνει την προσεχή Τετάρτη 23 Μαρτίου από την Κομισιόν και περιλαμβάνεται η παύση της υποχρέωσης αγρανάπαυσης. Στο πεδίο των πολιτικών προτεραιοτήτων του μπλοκ, τα φώτα της δημοσιότητας έκλεψε η σιωπηρή παραδοχή της Κομισιόν για αναβολή της Πράσινης Στρατηγικής. Ωστόσο δεν δόθηκαν απαντήσεις στο ζήτημα της κτηνοτροφίας, ή της αλλαγής των συνδεδεμένων ενισχύσεων, θέματα τα οποία φέρεται ότι συζήτησαν οι υπουργοί με την Επιτροπή στο περιθώριο των διαβουλεύσεων και χωρίς επίσημο ύφος.

Εδώ λοιπόν εντοπίζεται και η πρόταση ενεργοποίησης του Μέτρου 21 που προσφέρει έως 7.000 ευρώ ανά εκµετάλλευση ανάλογα το µέγεθός της και όπως φαίνεται στόχος θα είναι να στηριχτεί πρώτα ο κλάδος της κτηνοτροφίας.

Στον απόηχο της λύσης του «7χίλιαρου» που πρότεινε η Επιτροπή Γεωργίας της Ευρωβουλής, ο Επίτροπος Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι τόνισε σε συνέντευξή του σε πολωνικά µέσα ότι το κύριο πρόβληµα στον πρωτογενή τοµέα εντοπίζεται αυτή την περίοδο στην κτηνοτροφία «και εκεί πρέπει να δράσουµε άµεσα». Πολύ απλά, όπως είπε, δεν είναι κερδοφόρες οι µονάδες και ιδιαίτερα οι µικρές κινδυνεύουν άµεσα µε παύση παραγωγής.

Εξελίξεις ως προς το αν τελικά θα υπάρξει η δυνατότητα στα κράτη-µέλη να διοχετευθούν κονδύλια ρευστότητας προς τις εκµεταλλεύσεις µέσω της µεταβατικής ΚΑΠ και των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, αναµένονται μετά τις 23 Μαρτίου και την δημοσίευση της αρχικής εργαλειοθήκης της Κομισιόν.

Σηµειώνεται εδώ πως η Ελλάδα έχει ακόµα γύρω στα 420 εκατ. ευρώ αναξιοποίητα από το µεταβατικό ΠΑΑ που λήγει φέτος. Πάντως ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Λούις Πλάνας ενηµερώνοντας το επιτελείο του στις 15 Μαρτίου για τη στήριξη του πρωτογενούς τοµέα, ανάφερε πως πράγµατι αναµένεται να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 21 µε 2% των κονδυλίων του προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης. Το 2% του ΠΑΑ στην Ελλάδα για τη µεταβατική περίοδο είναι µόλις 41 εκατ. ευρώ, οπότε αν τελικά προβλεφθεί η προκήρυξη του Μέτρου θα πρέπει να είναι άκρως στοχευµένη. Εκτός και αν αλλάξει το ποσοστό.

Παράλληλα, η ενηµέρωση του Ισπανού υπουργού έκανε λόγο και για µία ακόµη άµεση ενίσχυση µε κοινοτικά κονδύλια µέσω του Άρθρου 219 της ΚΟΑ. Μένουν λοιπόν οι τελικές αποφάσεις σε επίπεδο Βρυξελλών που θα επικυρώσουν τις δυνατότητες ενίσχυσης των παραγωγών που πλήττονται από τη ρωσοουκρανική κρίση.

 

 

Πηγή: www.agronews.gr