Ξεχασμένο το Βαλτί Αστακού, «πνιγμένο» στα σκουπίδια

Για τρία χρόνια οι κάτοικοι στο Βαλτί του Αστακού, «παλεύουν» για τα αυτονόητα χωρίς κάδους και αποκομιδή απορριμμάτων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται άθλιες υγειονομικές συνθήκες και άσχημες εικόνες στο όμορφο παραθαλάσσιο οικισμό.

Με επανειλημμένα αιτήματα σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Ξηρομέρου, που τους έχουν εντελώς ξεχασμένους, έχουν απευθυνθεί οι κάτοικοι στο Βαλτί Αστακού, που ζητούν άμεσα να τοποθετηθούν κάδοι σε καίρια σημεία του οικισμού.

Περίπου δέκα κάδοι θα πρέπει να τοποθετηθούν με αιχμή τα σημεία όπου ζουν οικογένειες και επαγγελματίες αλιείς, όπως και στη γέφυρα του οικισμού, όπου καθημερινά ερασιτέχνες αλιείς εναποθέτουν ανεξέλεγκτα σκουπίδια, αφού δεν έχουν που να τα αφήσουν. Κάποιοι από αυτούς, τα παίρνουν μαζί τους, ώστε να μην ρυπαίνουν το χώρο.

Στο Βαλτί ζουν 36 άτομα, ενώ έχουν τα επαγγελματικά τους σκάφη ψαράδες από Πάτρα, Πρέβεζα, Μεγανήσι κ.α. που ζουν μέσα σε αυτά. Αξίζει να σημειωθεί πως εξαιτίας της πρόσφατης κακοκαιρίας σκουπίδια παρασύρθηκαν από ανέμους και νερά, ρυπαίνοντας την περιοχή, που βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου.

Σα να μην έφταναν αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν στο www.agriniopress.gr, στο Βλαττί λειτουργεί πλυντήριο που ξεπλένει τα δίκτυα μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, ενώ στο ποτάμι που διασχίζει την περιοχή, έχουν εντοπιστεί νεκρά ζώα, φυτοφάρμακα κλπ.

Να σημειωθεί πως αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει ένας ακόμη μικρός οικισμός , που βρίσκεται επί του δρόμου Λεσίνι – Αστακός, κοντά στο ποτάμι του Αγίου Δημητρίου, που εκβάλει στο Βαλτί. Και στους δυο οικισμούς ζουν, μεταξύ άλλων και μικρά παιδιά.

Το Βαλτί θα μπορούσε κάλλιστα να είναι χώρος επίσκεψης και παρατήρησης, αφού έχει ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ενώ είναι ορμητήριο δεκάδων ερασιτεχνών ψαράδων, από Αγρίνιο, Πάτρα κ.α. , που απορούν με την πλήρη εγκατάλειψη και την συνεχή ρύπανση. 

Πρόκειται για μια κατάσταση που πηγαίνει απο το κακό στο χειρότερο, με τις ευθύνες να βαραίνουν κατά κύριο λόγο τον δήμο Ξηρομέρου.

Τουλάχιστον το πρόβλημα με τα σκουπίδια θα πρέπει άμεσα να επιλυθεί, ενώ στη συνέχεια αρμόδιες υπηρεσίες, θα πρέπει να ασχοληθούν και με άλλα ζητήματα, που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας.

πηγή: iaitoloakarnania

Το άρθρο Ξεχασμένο το Βαλτί Αστακού, «πνιγμένο» στα σκουπίδια εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.