Ξεκινούν δολωματικοί ψεκασμοί για τον δάκο της ελιάς στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

28 Ιουνίου 2022


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεκινούν δολωματικοί ψεκασμοί για τον δάκο της ελιάς στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας γίνεται γνωστό ότι από την Δευτέρα 04 Ιουλίου 2022 έχει προγραμματιστεί έναρξη ψεκασμών ελαιώνων. Το πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών για τον δάκο της ελιάς έτους 2022, πρόκειται να υλοποιηθεί στις εξής Δημοτικές και Toπικές Κοινότητες:

  • ΤΟΜΕΑΣ 1 : ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ
  • ΤΟΜΕΑΣ 2 : ΑΝΤΙΡΡΙΟ, ΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗ, ΔΑΦΝΗ, ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΑ, ΜΑΚΥΝΕΙΑ, ΜΑΜΟΥΛΑΔΑ, ΜΟΛΥΚΡΕΙΟ, ΞΗΡΟΠΗΓΑΔΟ, ΠΕΡΙΘΩΡΙ, ΤΡΙΚΟΡΦΟ
  • ΤΟΜΕΑΣ 3 : ΑΝΩ ΚΕΡΑΣΟΒΟ, ΖΕΥΓΑΡΑΚΙ, ΚΑΤΩ ΚΕΡΑΣΟΒΟ, ΜΑΤΑΡΑΓΚΑ, ΠΑΠΑΔΑΤΕΣ
  • ΤΟΜΕΑΣ 4 : ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΑΚΡΑΙ, ΓΑΒΑΛΟΥ, ΔΑΦΝΙΑΣ, ΚΑΤΩ ΜΑΚΡΙΝΟΥ, ΚΑΨΟΡΑΧΗ, ΜΑΚΡΙΝΟΥ
  • ΤΟΜΕΑΣ 5 : ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΑΓΡΙΝΙΟ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΑΓΙΟ ΒΛΑΣΙΟ, ΑΓΑΛΙΑΝΟΣ, ΑΜΠΕΛΙΑ, ΔΟΚΙΜΙ, ΚΑΜΑΡΟΥΛΑ, ΚΑΣΤΑΝΟΥΛΑ, ΚΕΡΑΣΕΑ, ΣΚΟΥΤΕΣΙΑΔΑ, ΣΙΤΟΜΕΝΑ, ΣΚΟΥΤΕΡΑ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ, ΠΕΝΤΑΚΟΡΦΟ, ΠΟΤΑΜΟΥΛΑ (ΤΡΙΧ.), ΣΑΡΓΙΑΔΑ, ΣΙΔΗΡΑ, ΧΟΥΝΗ, ΨΗΛΟΒΡΑΧΟΣ
  • ΤΟΜΕΑΣ 6 : ΝΕΑ ΑΒΩΡΑΝΗ, ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ, ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟ, ΠΡΟΣΗΛΙΑ
  • ΤΟΜΕΑΣ 7 : ΑΦΡΑΤΟ, ΚΥΡΑΒΓΕΝΑ, ΝΕΡΟΜΑΝΑ, ΠΑΛΑΙΟΚΑΡΥΑ, ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ, ΠΑΡΑΒΟΛΑ, ΜΥΡΤΙΑ
  • ΤΟΜΕΑΣ 8 : ΕΛΑΙΟΦΥΤΟ, ΜΕΓΑΛΗ ΧΩΡΑ, ΝΕΑΠΟΛΗ, ΣΠΟΛΑΪΤΑ
  • ΤΟΜΕΑΣ 9 : ΚΑΣΤΡΑΚΙ, ΛΕΠΕΝΟΥ, ΜΑΤΣΟΥΚΙ, ΣΤΡΑΤΟΣ

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που θα χρησιμοποιηθεί στην εφαρμογή του δολωματικού ψεκασμού έχουν δραστική ουσία:deltamethrin με χρόνο αναμονής πριν τη συγκομιδή 7 ημέρες και spinosad με χρόνο αναμονής πριν τη συγκομιδή 14 ημέρες.

Οι ελαιοπαραγωγοί των οποίων τα κτήματα βρίσκονται στους ανωτέρω τομείς όπου θα γίνουν οι ψεκασμοί, παρακαλούνται να παρευρίσκονται στους ελαιώνες τους, ενώ τυχόν περιφραγμένοι ελαιώνες να ανοιχθούν προς διευκόλυνση του ψεκασμού.

Οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους και τα ζώα τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές, προς αποφυγή τυχόν δηλητηριάσεων.

Επισημαίνεται στους βιοκαλλιεργητές ότι, σύμφωνα με την υποχρέωση τους από τηνένταξη τους στο πρόγραμμα Βιοκαλλιέργειας, θα πρέπει να σημάνουν τα κτήματά τους γιατην αποφυγή ψεκασμού από τα συνεργεία δακοκτονίας.

Οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν στην παραπάνω αναφερόμενη ημερομηνία εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την πραγματοποίηση τους. Σημειώνουμε ότι ψεκασμοί

πραγματοποιούνται όταν: η θερμοκρασία τις ώρες του ψεκασμού δεν υπερβαίνει τους 28οC,η σχετική υγρασία είναι μεγαλύτερη από 25%,δεν αναμένεται βροχή και δεν φυσάει άνεμος πάνω από πέντε (5) μποφόρ.

Στην περίπτωση που επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες την συγκεκριμένη περίοδο το πρόγραμμα των δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας θα τροποποιηθεί με άλλη ημερομηνία έναρξης, η οποία θα γνωστοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση.

Παρακαλούνται τέλος οι ελαιοπαραγωγοί να συνεργάζονται με τους συντελεστές του προγράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του. Επιβάλλεται να επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρά τους, προκειμένου να ελέγχουν την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους και παράλληλα παρακαλούνται να μεταφέρουν έγκαιρα στην υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους στα τηλ:26313-61112 & 26313-61619.