Λαβράκια στους ελέγχους για Εθνικό Απόθεμα 2021, μπαίνουν αμαρτωλές ΚΥΔ στο στόχαστρο

Οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζονται αλλά ήδη έχουμε κάποιες καραμπινάτες περιπτώσεις παρανομιών για το Εθνικό Απόθεμα του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπηρεσιακών παραγόντων στον ΑγροΤύπο, αναλύοντας τα πρώτα στοιχεία των αιτήσεων του 2021 και ειδικότερα των αιτήσεων για το Εθνικό Απόθεμα, προέκυψαν νέα «λαβράκια»…

Μετά το κύμα διαμαρτυριών από αγανακτισμένους αγρότες, κάποιοι αποφάσισαν να σηκώσουν τα μανίκια για να κάνουν ελέγχους με μεθοδικότητα και χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Έχει ήδη δρομολογηθεί η έναρξη επιπρόσθετων ελέγχων σε συγκεκριμένες κατηγορίες που παρουσιάζουν ισχυρές ενδείξεις ψευδών δηλώσεων.

Όπως για παράδειγμα υπάρχουν παραγωγοί που δήλωσαν ως ιδιωτικές, εκτάσεις που στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατανομή βοσκοτόπων, όπως και παραγωγοί που δηλώνουν καλλιέργεια «αγρανάπαυση» και αιτούνται κατανομή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα.

Βρέθηκαν παραγωγοί που δηλώνουν καλλιέργειες σε βοσκοτοπικές εκτάσεις, που έως το 2020 είχαν μηδενική επιλεξιμότητα (pef = 0), καθώς και παραγωγοί που δηλώνουν ως ιδιωτικές, εκτάσεις που έγιναν επιλέξιμες το 2021 μετά την επαναξιολόγηση των βοσκοτόπων (αφορούν αδήλωτες μέχρι σήμερα εκτάσεις που στην πλειοψηφία τους είναι, κατά πάσα πιθανότητα, δημόσιες).  

Ειδική εστίαση γίνεται και στις περιπτώσεις με αποδέκτες δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης με περισσότερους από δύο (2) μεταβιβαστές (πολλαπλές μεταβιβάσεις συνήθως σε συγγενικά πρόσωπα).  

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιπτώσεις ομαδοποίησης αιτήσεων, από συγκεκριμένα ΚΥΔ, παραγωγών με εκτάσεις εκτός της έδρας εκμετάλλευσης, οι οποίοι τοποθετούνται στην ίδια γεωχωρική περιοχή. Εξετάζεται το ενδεχόμενο μεθόδευσης ή εάν πρόκειται για απλή σύμπτωση…. 

Προκειμένου να επιταχυνθούν οι έλεγχοι, καθώς αφορούν χιλιάδες ΑΦΜ, έχει ζητηθεί η συνδρομή των κατά τόπους Περιφερειών και Δασικών υπηρεσιών αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων (υπήρξε και σχετική ανακοίνωση από το ΥπΑΑΤ), καθώς και η συνεργασία με την ΑΑΔΕ σχετικά με την ορθότητα των τίτλων.

Το στοίχημα είναι η εξαγωγή αποτελεσμάτων και επιβολή κυρώσεων πριν την πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ τον Οκτώβριο!

Και επειδή έλεγχοι χωρίς προβλεπόμενες κυρώσεις είναι επένδυση χωρίς απόδοση… ήδη πηγαινοέρχονται στον ΥπΑΑΤ οι εισηγήσεις για τροποποίηση και αυστηροποίηση του πλαισίου περί ψευδών δηλώσεων και τεχνητών συνθηκών λήψης ενισχύσεων, έτσι ώστε όχι μόνο δεν θα πληρώνονται όσοι παρανομούν ή θα καλούνται να επιστρέψουν όσα εισέπραξαν αλλά δεν θα μπορούν να πάρουν δικαιώματα την ίδια χρονιά όπως και την επόμενη!!! Άσε που μπορεί, κάποια «αμαρτωλά» ΚΥΔ (Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων), να χάσουν την πιστοποίηση για όλη την επόμενη ΚΑΠ …

Παϊσιάδης Σταύρος
https://www.agrotypos.gr/

Το άρθρο Λαβράκια στους ελέγχους για Εθνικό Απόθεμα 2021, μπαίνουν αμαρτωλές ΚΥΔ στο στόχαστρο εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.