Κρίστοφερ Μάρεϊ: H πανδημία θα τελειώσει το Μάρτιο, αλλά η COVID θα παραμείνει

H πανδημία θα τελειώσει το Μάρτιο, αλλά η COVID θα παραμείνει

Για την πορεία της πανδημίας και τον ρόλο της παραλλαγής Όμικρον στην εξέλιξή της μίλησε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Θεμάτων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, Κρίστοφερ Μάρεϊ.

Ο λεγόμενος «γκουρού» των προβλέψεων για την Covid-19 μίλησε στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά.

Να σημειώσουμε ότι ο Κρίστοφερ Μάρεϊ «βλέπει» την κορύφωση του τωρινού πανδημικού κύματος στην Ελλάδα μέσα στον Ιανουάριο.

Ολόκληρη η συνέντευξή του:

Ερ.: Γιατρέ, σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω πρώτα, ποια είναι η πρόγνωσή σας, σχετικά με το πόσο θα διαρκέσει αυτό;

Κρίστοφερ Μάρεϊ: Από όσο μπορούμε να καταλάβουμε από την Όμικρον, πιστεύουμε ότι είναι τόσο μεταδοτική, που θα μεταφερθεί στον πληθυσμό στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα όπου θα εμφανιστεί, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη, μέχρι την κορύφωση σε τέσσερις με έξι εβδομάδες. Οπότε η κορύφωση του κύματος της Όμικρον, θα λάβει χώρα κατά τον μήνα Ιανουάριο, στην Ελλάδα.

Ερ: Ποιο ποσοστό του πληθυσμού περιμένετε να παρουσιάσει αυτήν την παραλλαγή;

Κρίστοφερ Μάρεϊ: Αναμένουμε να προσβληθεί από την Όμικρον, πιθανότατα το ήμισυ του πληθυσμού ή περισσότερο και αυτό, παρά τα ποσοστά εμβολιασμού και τις προηγούμενες μολύνσεις με άλλες παραλλαγές του ιού.

Ερ: Οπότε υπάρχει νόημα στην προσπάθεια ελέγχου της Όμικρον;

Κρίστοφερ Μάρεϊ: Είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από την προηγούμενη παραλλαγή, ίσως 90 ή 95% λιγότερο σοβαρή. Έτσι έρχονται τόσο μεγάλοι αριθμοί νοσούντων, αλλά πολύ λιγότερο σοβαρά.
Υπάρχουν ερωτηματικά γύρω από την «Όμικρον»

Ερ: Βλέπετε κάποιες ιδιαίτερες συνέπειες από την Όμικρον, κάτι που δεν περιμένατε;

Κρίστοφερ Μάρεϊ: Αποδείχθηκε ότι είναι πολύ λιγότερο σοβαρή και σήμερα δεν βλέπουμε πραγματικά τίποτα ιδιαίτερα ασυνήθιστο, εκτός από το γεγονός, ότι το 80 έως 90% των ανθρώπων που μολύνονται, δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Έτσι αυτό κάνει πραγματικά μεγάλη διαφορά, όσον αφορά τον αντίκτυπο στον πληθυσμό.

ΕΡ: Επιτρέψτε μου να έρθω στα πολιτικά συμπεράσματα, στα οποία καταλήξατε μετά τη μελέτη σας στην Ελλάδα. Τα σχολεία. Θα τα ανοίγατε ή θα τα κρατούσατε κλειστά;

Κρίστοφερ Μάρεϊ: Στον βαθμό που έχετε δασκάλους που δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, λόγω κάποιου θετικού τεστ, νομίζουμε ότι τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργήσουν.

ΕΡ: Προτείνετε, λοιπόν, να μην κοιτάμε τόσο πολύ τους αριθμούς, τους πραγματικούς αριθμούς; Να κοιτάμε περισσότερο τις νοσηλείες, τις ΜΕΘ;

Κρίστοφερ Μάρεϊ: Ναι, νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να τρομοκρατείται από τους αριθμούς κρουσμάτων, επειδή είναι πολύ μεγάλοι. Πρέπει να κοιτάξουν τις νοσηλείες ή ακόμα περισσότερο, αυτό που κάνει ήδη η κυβέρνηση, δηλαδή να κοιτάζουν αυτούς, που είτε βρίσκονται στη ΜΕΘ, είτε σε ελεγχόμενο μηχανικό αερισμό ή σε διασωλήνωση. Αυτό το νούμερο πρέπει να παρακολουθούμε, αυτό μας πληροφορεί για τους βαριά πάσχοντες από Covid.

Επειδή αυτό μας δείχνει τις πραγματικές συνέπειες. Οι αριθμοί των περιστατικών θα είναι τρομακτικοί, επειδή θα σημειώνουν ρεκόρ, μέρα με τη μέρα, μέχρι να φτάσουμε σε μια κορύφωση, που πιθανώς να έρθει πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε, πριν από δύο εβδομάδες. Το πιο πιθανό είναι να δούμε μια κορύφωση στην Ελλάδα, ξέρετε, στα μέσα του μήνα. Αλλά εστιάστε την προσοχή σε εκείνες τις σοβαρές περιπτώσεις που καταλήγουν να απαιτούν πολύ πιο επιθετική παρέμβαση στο νοσοκομείο.

H πανδημία θα τελειώσει το Μάρτιο, αλλά η COVID θα παραμείνει

Ερ: Πότε πιστεύετε ότι θα τελειώσει αυτή η πανδημία;

Κρίστοφερ Μάρεϊ: Νομίζω ότι η πανδημία, σε αντίθεση με την Covid, θα τελειώσει μόλις τελειώσει το κύμα της Όμικρον. Έτσι, πιθανότατα μέχρι τον Μάρτιο, οι αριθμοί θα έχουν μειωθεί στα περισσότερα μέρη, επειδή η Όμικρον θα κινηθεί τόσο γρήγορα.

Η πανδημία θα έχει τελειώσει, αν και η covid σίγουρα δεν θα έχει τελειώσει. Και θα πρέπει απλά να αλλάξουμε και να πούμε: «Κοιτάξτε, αυτό είναι σαν τη γρίπη. Θα υπάρχει συνέχεια. Πρέπει οι άνθρωποι να παραμένουν εμβολιασμένοι, να κάνουν την αναμνηστική δόση».

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Το άρθρο Κρίστοφερ Μάρεϊ: H πανδημία θα τελειώσει το Μάρτιο, αλλά η COVID θα παραμείνει εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.