ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ: Αναζητείται ελπίδα σωτηρίας…

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ! ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ;

Μπαρμπαρουσης

Γράφει-σχολιάζει ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Τελικά, να πιστέψουμε τον πρωθυπουργό για εκλογές το 23;

Αν και , σχεδόν, ένα χρόνο πριν είχα γράψει ότι θα πάμε για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο , τώρα πλέον, έχω έλθει σε δύσκολη θέση, όπως άλλωστε ο κάθε καλόπιστος πολίτης αυτής της χώρας.…..

Να μην εμπιστευθώ την ειλικρίνεια του πρωθυπουργού, που σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία διαβεβαιώνει ότι θα εξαντληθεί η τετραετία ; Δύσκολη απόφαση να αμφισβητήσω την πρωθυπουργική ειλικρίνεια.……

Μέχρι τώρα ο κ. Μητσοτάκης, δεν μας συνήθισε σε ψέματα. Από την άλλη, τα προεκλογικά κομματικά και κυβερνητικά κλιμάκια καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο στην Αιτωλοακαρνανία. Εγκαινιάζουν , υπόσχονται ,κλείνουν το μάτι στους ψηφοφόρους , κάνουν απολογισμό και βάζουν μπρος τους εκλογικούς μηχανισμούς.

Εν τέλει, θα πάμε σε πρόωρες ; Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά αν δεν το ακούσω από τα πρωθυπουργικά χείλη, δεν θα νοιώθω βέβαιος για το χρόνο διενέργειας των εκλογών. Βλέπετε, το έχει και το όνομα….

Ø Αύριο Τρίτη, λοιπόν, ‘’κλιμάκιο ενισχυμένης αναλογικής’’ αποτελούμενο από ‘’πρωτοκλασάτους’’, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώτσηρας θα επισκεφθούν Μεσολόγγι, Αγρίνιο και Ναύπακτο , συνοδευόμενοι από τους βουλευτές Σαλμά, Καραγκούνη και Λιβανό και- για πρώτη ίσως φορά- από βουλευτές άλλων περιοχών. Την τιμητική του θα έχει και ο Αστακός, που θα δεχθεί την επίσκεψη ενός υποδεέστερου- κυβερνητικά και κομματικά- στελέχους, του κ Λ. Χριστόπουλου, Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ø Αναρωτιέμαι, γιατί οι κ. υπουργοί δεν άδραξαν την ευκαιρία να μας πληροφορήσουν για το μεγάλο πρότζεκτ του Πλατυγιαλίου, ύψους 500 εκατ. ευρώ ; Προφανώς, γιατί απεδείχθη άνθρακας ο θησαυρός, καθότι οι Εμιρατιανοί που επισκέφθηκαν, πρόσφατα την Αθήνα και είχαν συνομιλίες με πρωθυπουργό και Κυβερνητικά στελέχη, ουδεμία νύξη έκανα για την ‘’περίφημη’’ επένδυση. Εκτός και αν η πληροφόρησή μας είναι λάθος και η όλη παρουσίαση του έργου έχει αφεθεί στην αρμοδιότητα του Δημάρχου Ξηρομέρου κ. Τριανταφυλλάκη. Άλλωστε, ο κ. Δήμαρχος ήταν αυτός, που διατυμπάνιζε μέσα από κάποια ‘’σοβαρά ‘’ ενημερωτικά μέσα της ευρύτερης περιοχής, ότι ‘’οι υπογραφές- αν όλα πάνε καλά- θα πέσουν μέσα στο Μάρτιο’’. Μάρτιος θα είναι σίγουρα, αλλά ποιου έτους δεν γνωρίζω…. Αν κάποιος το γνωρίζει, ας το πει και σε εμάς, που έχουμε άγνοια…

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε, αύριο, οτιδήποτε ευχάριστο υπάρχει για το θέμα. Πάντως, ας έχουμε τουλάχιστον μια απάντηση για το αν , και πότε θα απομακρυνθεί από το Πλατυγιάλι η τοξική βόμβα του Euroferry Olympia.

Ø Σε δεκαπέντε ημέρες από σήμερα θα ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής του 2021 ενώ η οριστικοποίησή τους θα γίνει προς το τέλος του χρόνου. Σε ότι αφορά στο Ξηρόμερο, υπάρχει σημαντική μείωση του πληθυσμού, που μπορεί να φθάσει λίγο πάνω από τις 8.000 κατοίκους έναντι 11.120 κατοίκων το 2011. Το χειρότερο είναι ότι ο πληθυσμός είναι στην πλειοψηφία του άνω των 50 ετών και ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει περιορισθεί σημαντικά.

Και επίσημα, πλέον, το Ξηρόμερο γηράσκει και οδηγείται σε επικίνδυνο μαρασμό. Αναζητείται ελπίδα σωτηρίας, αλλά με αυτούς που έχουν στα χέρια τους την τύχη αυτού του τόπου, ελάχιστα , ή και τίποτα μπορεί να περιμένει κάποιος. Αυτό που έχει σημασία και αξία είναι οι απευθείας αναθέσεις. Έλα , όμως που τα κονδύλια που προορίζονται για το Δήμο θα λιγοστεύουν , επηρεασμένα από τη μείωση του πληθυσμού!

Στις παράπλευρες, αλλά μη ουσιώδεις, απώλειες θα πρέπει να προσμετρηθούν η μείωση, τουλάχιστον κατά δύο, των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου και ενδεχομένως η μείωση κατά μία των εδρών για το Κοινοβούλιο, δηλαδή από 7 βουλευτές που εκλέγει η Αιτωλοακαρνανία, να εκλέγει, στο εξής, 6.

Ø Πολύς ‘’ντόρος’’ έγινε για το ποιοι συμμετείχαν στο γεύμα , που παρατέθηκε σε ψαροταβέρνα του Μύτικα, μετά τα βαρύγδουπα εγκαίνια του ΚΥ. Μα Γιατί ; Είναι κακό κάποιος να είναι και με την ΠΟΑΥ και ενάντια της ΠΟΑΥ ; Αυτό θα πει πολιτική. Είναι η τέχνη του εφικτού…. Πάντως, το γεύμα απ ότι πληροφορήθηκα, το παρέθεσε η ΠΟΑΥ. Για το ποσό, μη με ρωτάτε… Όσο και να κόστισε άξιζε τον κόπο, γιατί έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς –καλόπιστους και όχι δεδομένους-να καταλάβουν ορισμένα πράγματα. Οι αφελείς , περιμένουν ακόμα διαψεύσεις από κάποιους, συνδαιτημόνες…. Θα περιμένουν για πολύ…..

Ø Το τεράστιο ποσό των 250.000! ευρώ θα διατεθεί για την βελτίωση οδών σε δέκα Κοινότητες και Οικισμούς του Δήμου Ξηρομέρου. Ε, λοιπόν, αν μιλήσουμε προκαταβολικά για πασαλείμματα , θα έχουμε άδικο ; Όσοι έχετε αντίθετη άποψη, δεν έχετε, παρά να περιμένετε, να δείτε τα αποτελέσματα των έργων.

Ø Τελικά, μιλάμε για Δήμο Ξηρομέρου, ή για Δήμο Μύτικα-Αστακού ; Αν κρίνουμε από τα κονδύλια που διατίθενται για έργα, τα δύο τελευταία χρόνια, ασφαλώς πρόκειται για Δήμο Μύτικα-Αστακού, αφού , σχεδόν το 80% των εν λόγω κονδυλίων,-όποια και αν είναι η πηγή τους-προορίζονται και διατίθενται για έργα σε Αστακό και Μύτικα και μόνο το 20% για τα υπόλοιπα 17 χωριά του Ξηρομέρου.

Ø Και με την ευκαιρία θα ήθελα να παρακαλέσω τους/τις Προέδρους των 19 Κοινοτήτων να μας γνωστοποιήσουν τα ποσά , που διατέθηκαν για το χωριό τους το έτος 2021 ασχέτως πηγής προέλευσης, όπως και τα έργα που υλοποιήθηκαν, αποκλειστικά το 2021. Είναι κάτι που θα πρέπει να γνωρίζουν , με τον πιο υπεύθυνο τρόπο, οι συγχωριανοί τους. Άλλωστε, πιστεύω, ότι η διαφάνεια είναι μέσα στις προτεραιότητες του κάθε εκλεγμένου προέδρου. Μπορούν να αποστείλουν ένα σύντομο και περιεκτικό κείμενο, ώστε να διαφωτιστούν , πρωτίστως, οι συγχωριανοί τους , αλλά και οι πολίτες του Ξηρομέρου, στο σύνολό τους. Αναμένουμε στο mail : Thomas. barmparousis@gmail.com.

Αν παρόλα αυτά κάποιοι έχουν λόγους να μην ανταποκριθούν στο κάλεσμά μου και στην απαίτηση των συγχωριανών τους, ας αποστείλουν, απ ευθείας, τα σχετικά στοιχεία στα τοπικά blogs. Είμαι βέβαιος ότι στη δεύτερη αυτή περίπτωση θα τύχουν της κατάλληλης προβολής. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΛΟΙΠΟΝ και κάθε κατεργάρης στο καβούκι του.

Ø Τι συμβαίνει, τέλος πάντων, με τις διακοπές ρεύματος στο Ξηρόμερο. Κάθε τόσο και μια διακοπή, ολιγόλεπτη, ή και μεγάλης διάρκειας. Τις συσκευές, που αχρηστεύονται, ποιος θα τις πληρώσει στους καταναλωτές ; Τρεις φορές , σήμερα, μου βγήκε off ο ηλεκτρονικός υπολογιστής. Στάθηκα τυχερός, γιατί είχα αποθηκεύσει τα αρχεία μου. Αλλά, έλεος, είναι δυνατόν να υπάρχει σήμερα αυτό το σχεδόν άχρηστο και παμπάλαιο δίκτυο ; Ως πότε ;

Το άρθρο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ: Αναζητείται ελπίδα σωτηρίας… εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.