Η εικαστική – διαδραστική πρόταση για την συμμετοχή των σχολείων και των μαθητών στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, προτείνουμε στους μαθητές των νηπιαγωγείων ,των δημοτικών σχολείων ,των γυμνασίων και λυκείων να συμμετάσχουν με έργα τους στην έκθεση ζωγραφικής που θα γίνει το καλοκαίρι με θέμα :

” “ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ.”

Όταν κηρύχθηκε η επανάσταση δεν υπήρχε ενιαία διοίκηση και δεν ήταν δυνατόν να επικρατήσει ένας τύπος σημαίας. Έτσι οι αγωνιστές έφτιαχναν ο καθένας τη δική του σημαία ,το δικό του μπαϊράκι.

Η σημαία του κάθε αγωνιστή ,είχε μια ιδιαίτερη βαρύτητα για εκείνον, κατασκευαζόταν από τον ίδιο με δικά του σύμβολα και ο δεσμός του με αυτή ήταν πολύ στενός, όπως και με τα όπλα του. Ουσιαστικά ήταν η αποτύπωση της ιστορίας του, της ιδεολογίας του και της πίστης του.

Σκοπός της έκθεσης είναι, να ευαισθητοποιούν τα παιδιά και μέσα από μια ευχάριστη διαδικασία ,όπως είναι η ζωγραφική να κατανοήσουν ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του ελληνικού έθνους.

Τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν είναι : χαρτί ακουαρέλας, καμβάδες , τέμπερες , ακρυλικά, παστέλ, μαρκαδόρους κλπ.

Όλη την διαδικασία θα αναλάβει η εικαστικός κυρία Σπυριδούλα Ζερβούλη, η οποία είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Συμμέτοχοι στην διαδικασία θα είναι και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.
Οι οποίοι θα έρθουν σε συνεννόηση με την κυρία Ζερβούλη ,έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία και οι μαθητές που επιθυμούν να αναλάβουν δράση.

Θα σταλθεί αναλυτική και επίσημη ενημέρωση σε όλα τα σχολεία του Δήμου Ακτίου ,έτσι ώστε οι διευθυντές των σχολείων να έρθουν σε επαφή με τους μαθητές, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την διαδικασία ζωγραφικής και προσέγγισης του θέματος .
Τέλος θα πραγματοποιηθούν κεντρικές εκδηλώσεις και κατά τόπους παρουσιάσεις έργων σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας ,τα οποία θα συμμετάσχουν στη δράση αυτή. Οι εκδηλώσεις ,θα διενεργηθούν κατά τη διάρκεια των σχετικών εκδηλώσεων που αφορούν τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

ΕΚ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Το άρθρο Η εικαστική – διαδραστική πρόταση για την συμμετοχή των σχολείων και των μαθητών στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.