ΗΛΙΑΣ ΚΟΤΡΟΤΣΟΣ:ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗ ΒΕΛΟΥΤΣΑ !! χωρίς αστερίσκους και …”ναι μεν,αλλά”!!

ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗ  !!
χωρίς αστερίσκους και …”ναι μεν,αλλά”!!

Οι μεγάλες ανεμογεννήτριες δεν είναι ανθρωποφάγα τέρατα, ούτε αθώοι ανεμόμυλοι. Είναι βιομηχανικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται σε νομικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο.
Κάθε βιομηχανική παραγωγή έχει ορισμένες επιπτώσεις στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στον άνθρωπο, που επιβάλλουν ειδική χωροθέτηση, ανάλογα με την όχληση και την επικινδυνότητα που αυτή συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.
Το υπάρχων Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ (2008) και το νομοσχέδιο Επιτάχυνσης των ΑΠΕ (2009) επιδιώκουν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο.
Δεν υπάρχει δραστηριότητα του ανθρώπου που να μην έχει επιβάρυνση στο περιβάλλον. Αυτό ας το ξεχάσουμε.. Γι’ αυτό το σημαντικότερο για μένα είναι η οικονομική προσέγγιση. Ποιος κάνει την επένδυση , με ποιο όφελος και για ποιον.
Η αλόγιστη παραχώρηση αδειών σε επενδυτικά σχέδια για αιολικά πάρκα και λεηλασία των βουνών με fast track διαδικασίες, έχει τεράστιο κόστος στη φυσική, τοπική και τουριστική ταυτότητα και δραματικό οικολογικό αποτύπωμα
Η μαζική εξάπλωση των α/γ στη χώρα μας θα έχει τεράστια επίπτωση στο ελληνικό τοπίο τόσο εξαιτίας ασύμβατου μεγέθους, όσο και εξαιτίας των εκτεταμένων επεμβάσεων και εξυπηρετεί μόνο τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι’ αυτούς νομοθεσίας
Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη.
Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.
Από τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα ΔΕΝ προκύπτουν νέες θέσεις εργασίας, ούτε στα πάρκα ούτε στην παραγωγή ανεμογεννητριών, αφού στην πλειοψηφία τους εισάγονται, ενώ επίσης δεν προκύπτουν ούτε οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους
Η δεύτερη πτυχή είναι το αποτύπωμά τους σε αυτό που λέμε χρήση γης και κάλυψη γης και όσο πιο μεγάλο είναι το ανάγλυφο (όταν π.χ. είναι μια ορεινή περιοχή) τόσο πιο μεγάλο είναι το αποτύπωμα.
Για να δημιουργηθεί ένα αιολικό πάρκο απαιτούνται πολλά χιλιόμετρα νέων δρόμων (και διαπλάτυνση του υφιστάμενου οδικού δικτύου), πυλώνες, καλώδια μεταφοράς και τεράστιες τσιμεντένιες βάσεις
Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της ανεμογεννήτριας τόσο μεγαλύτερο είναι και το πάκτωμα (βάσεις από τσιμέντο) που χρειάζεται για να στηθεί, αλλά και οι δρόμοι που θα πρέπει να φτιαχτούν για να μπορέσουν να περάσουν οι γερανοί και τα φορτηγά.
Όσο και αν τις μοντάρουν στο σημείο εγκατάστασης, χρειάζεται όχημα μήκους εκατό μέτρων για τη μεταφορά τους. Επομένως το οδικό δίκτυο που πρέπει να δημιουργηθεί είναι αντίστοιχου μεγέθους ικανού να υποστηρίξει τις όλες διαδικασίες.
Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Κάθε πυλώνας χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.
Ενώ ο μέσος χρόνος ζωής μιας ανεμογεννήτριας είναι περίπου είκοσι (20) χρόνια και ήδη στη νότια Εύβοια έχουμε τα πρώτα «νεκροταφεία» αφού κανένας δεν μεριμνά για την απομάκρυνσή τους.
Θα υπάρξει μια βάναυση αλλοίωση του τοπίου έτσι όπως το έχουμε γνωρίσει και το βιώνουμε , και αποτελεί συστατικό στοιχείο της ταυτότητας , της τοπικής κοινωνίας μας
Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
Τα αιολικά πάρκα είναι επιβλαβή για τα πουλιά, αφού διαταράσσουν τις διαδρομές μετανάστευσης και προκαλούν τον θάνατο κάποιων εξ αυτών,προκαλώντας έναν αντίκτυπο στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας με καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρο το οικοσύστημα.
Τα έργα υποδομής που απαιτούνται για την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου αλλάζει τα οικοσυστήματα με την εκκαθάριση της βλάστησης, τη διαταραχή του εδάφους και τη πιθανότητα διάβρωσης του .
Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι μείζονος σημασίας και να οδηγήσουν ακόμη σε απώλεια των βιοτόπων και στο κατακερματισμό των δασών εξαρτώμενων ειδών
Ενώ από τις νέες γραμμές μεταφοράς της ενέργειας, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκδηλώνονται πιο συχνά πυρκαγιές ένα πρόβλημα που μπορεί να πάρει ανησυχητικές διαστάσεις
Ηχορύπανση :Στις σύγχρονες ανεμογεννήτριες η ένταση του θορύβου στη πηγή κυμαίνεται μεταξύ 98 – 104 dB (A), με τις περισσότερες να δημιουργούν θόρυβο γύρω στα 101dB(A). ανώτατα επιτρεπτά όρια θορύβου σε dB, που έχει ορίσει η Ελληνική Πολιτεία με το Π.Δ. 1180/1981 ανάλογα με τη περιοχή, είναι: Βιομηχανική περιοχή 70, κυρίως βιομηχανική 65, μικτή 55, αστική 50, κατοικία σε επαφή 45.
Παρενόχληση της νυχτερινής ησυχίας από συνεχές αναβόσβημα των κόκκινων φώτων ασφαλείας των ανεμογεννητριών, που θυμίζουν προβολείς φάρων και φώτα συναγερμών, συνεπάγεται μια επιπλέον σημαντική επιβάρυνση για την υγεία, δεδομένου ότι αυτά τα εκτυφλωτικά φώτα, που προειδοποιούν αεροπλάνα και ελικόπτερα από πολύ μακριά για αποφυγή ατυχήματος, δεν μπορούν ούτε να σβηστούν, ούτε να μειωθεί η λάμψη τους
Συμπερασματικά:
Είναι πλέον φανερό(με το υπάρχων νομικό πλαίσιο) και στο πιο καλόπιστο ότι το μόνο όφελος της τοπικής κοινωνίας, λόγο της ανυπαρξίας νέων θέσεων εργασίας από την λειτουργία των αιολικών πάρκων είναι τυχόν πρόσκαιρα ανταποδοτικά οφέλη καθώς είναι σύνηθες οι εταιρείες να καταγγέλλουν την υπογεγραμμένη και συμφωνημένη σύμβαση των ανταποδοτικών ως υπέρμετρη και καταχρηστική.
Ilias Kotrotsos

Το άρθρο ΗΛΙΑΣ ΚΟΤΡΟΤΣΟΣ:ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗ ΒΕΛΟΥΤΣΑ !! χωρίς αστερίσκους και …”ναι μεν,αλλά”!! εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.