Εγκαίνια για τα προσωρινά γραφεία της Μητρόπολης στο Αγρίνιο (φωτο-βίντεο)

Σε αισιόδοξη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 τα εγκαίνια των ανακαινισθέντων προσωρινών Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην πόλη του Αγρινίου.

Την Ακολουθία του Αγιασμού τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, παρουσία του  Κλήρου, του Δημάρχου Αγρινίου κ. Γεωργίου Παπαναστασίου, των τοπικών δημοτικών και στρατιωτικών αρχών και του λαού.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά την προσφώνησή του, τόνισε ότι πραγματοποιείται σήμερα μία από τις προτεραιότητες που είχε θέσει από την πρώτη μέρα που ανήλθε στον ιστορικό και περίπυστο θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας .

Προς τούτο, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Αγρινίου και τους συνεργάτες του, αναζήτησαν το κατάλληλο κτίριο που θα μπορούσε να στεγάσει τις Διοικητικές Υπηρεσίες της Ιεράς Μητροπόλεως, καταλήγοντας στην επιλογή του ιστορικού Φαφουτείου Οικοτροφείου, στο οποίο θα εγκατασταθούν τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, μετά την εκ βάθρων ανακαίνισή του.

Μέχρι τότε επελέγη ο πρώτος όροφος του πνευματικού κέντρου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής, όπου και παλαιότερα φιλοξενούνταν  δράσεις της  Μητροπόλεως για να λειτουργήσουν οι βασικές Διοικητικές Υπηρεσίες, το Γραφείο και το Ιδιαίτερο Γραφείο του Μητροπολίτου, το Γραφείο του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, το Γραφείο του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αγρινίου, το Γραφείο Γάμων και Διαζυγίων και το Γραφείο Νεότητος.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο, πρωτοπρ. Χρήστο Παπαχρήστο και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού για την παραχώρηση του κτιρίου, καθώς και όσους εργάστηκαν για την ριζική ανακαίνισή του.

Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος, αρχιμανδρίτη Ιωσήφ Ζωγράφο και τον Αρχιερατικό Επίτροπο Παραβόλας, πρωτοπρεσβύτερο Σπυρίδωνα Ιωάννου για την κοπιώδη και αποτελεσματική εργασία τους, κατά την ανακαίνιση του χώρου. Παράλληλα ανακοίνωσε τον διορισμό του π. Ιωσήφ στη θέση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου και του π. Σπυρίδωνος στην θέση του Διευθυντού του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μητροπολίτου στο Αγρίνιο.

 

Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός τόνισε ότι ο σκοπός της δημιουργίας των Γραφείων στο Αγρίνιο είναι να δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής να επικοινωνούν άμεσα με τον Επίσκοπό τους, αλλά και ο ίδιος να έχει την ευκαιρία να συναντά τους κληρικούς, τους άρχοντες, τους φορείς, τους πολιτιστικούς συλλόγους και όλους όσοι είναι οι συνεργάτες και οι συνοδοιπόροι στο πνευματικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο της τοπικής μας Εκκλησίας.

Αφού ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην τελετή των Εγκαινίων ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Αυτό που θα αντικρύσετε σε λίγο είναι η απαρχή των έργων που έχουν προγραμματιστεί για την τοπική μας Εκκλησία. Θέλω να γνωρίζετε ότι ο Επίσκοπός σας έχει όραμα για μία Εκκλησία ζωντανή, δυνατή και δυναμική∙ για μία Εκκλησία που θα αξιοποιήσει με διαφάνεια, εντιμότητα και δικαιοσύνη τα περιουσιακά της στοιχεία∙ για μία Εκκλησία που πρέπει να έχει δομές για να φιλοξενούν το φιλανθρωπικό, το κοινωνικό και το ιεραποστολικό της έργο∙ για μία Εκκλησία που θα είναι μία ανοιχτή αγκαλιά, έτοιμη να φιλοξενήσει σε αρχοντικούς, καθαρούς, σύγχρονους και περιποιημένους χώρους το ποίμνιό της.

Αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε αποτελεί στόχο μας να επεκταθεί και σε όλες τις έδρες των Δήμων της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας. Προς τούτο απευθυνόμαστε σταδιακά σε όλους τους Δημάρχους, τους οποίους και δημόσια ευχαριστώ για την μέχρι τώρα αγαστή και καρποφόρο συνεργασία μας, και ευελπιστούμε ότι στο προσεχές μέλλον θα έχουμε εντοπίσει ανάλογους χώρους σε όλες τις έδρες των Δήμων, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και εκεί να εγκατασταθούν Γραφεία της Μητροπόλεως, κατάλληλα στελεχωμένα, έτσι, ώστε λειτουργώντας την αποκέντρωση να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και ταυτόχρονα πιο δυναμικοί στην προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κατά τον δικό του χαιρετισμό ανέφερε, ότι μόνο χαρά και ευλογία μπορούν να νιώθουν σήμερα οι Αγρινιώτες, γιατί μέσα από την αναβάθμιση των Διοικητικών Υπηρεσιών της Ιεράς Μητροπόλεως φανερώνεται η θέληση των Αγρινιωτών να έχουν κοντά τους τον Επίσκοπό τους. «Νιώθουμε αγάπη για το νέο μας Επίσκοπο, για έναν άνθρωπο που είχαμε την εικόνα, ότι είναι ένας σύγχρονος και δημιουργικός άνθρωπος. Τώρα το βλέπουμε από τον τρόπο που μας προσεγγίζετε, από τον τρόπο που όλο αυτό το χρονικό διάστημα επιτελείτε το έργο σας, με πολλή κούραση, γιατί πραγματικά καταφέρνετε να είστε παντού. Σας ευχαριστούμε, Σεβασμιώτατε και σας ευχόμαστε να είστε δημιουργικός και δυνατός και θα είμαστε πάντα δίπλα σας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμαρχος.

Κατά την ακολουθία έψαλλαν οι διδάσκοντες στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου «Δαυίδ ο Ψαλμωδός».

Κατόπιν, ο κ.Δαμασκηνός με τον κ. Δήμαρχο έκοψαν την κορδέλα και εισήλθαν στο κτίριο μαζί με τους εκπροσώπους των αρχών και ξεναγήθηκαν στα Γραφεία.

 

Μεταξύ των επισήμων παρέστησαν: ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου κ. Νικόλαος Καζαντζής, οι Αντιδήμαρχοι κ. Ευθύμιος Γρίβας, κ. Παναγιώτης Μαρνέζος, κ. Μίμης Σκορδόπουλος, κ. Μαρία Παπαγεωργίου και κ. Κωνσταντίνος Ζώης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας κ. Δημήτριος Γαλαζούλας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αιτωλίας κ. Απόστολος Καπνιάρης, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, ο Διοικητής Τροχαίας Αγρινίου, Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Αλέξιος Αντωνίου, ο Διοικητής ΔΙ.Π.Υ.Ν. Αιτωλοακαρνανίας Πύραρχος κ. Ιωάννης Κουσαρίδας, ο Διοικητής Π.Υ. Αγρινίου Αντιπύραρχος κ. Ευστράτιος Πετράκης, ο Διοικητής Π.Υ. Αμφιλοχίας Αντιπύραρχος κ. Ευστάθιος Ντζέμος, οι Πρόεδροι: του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριντζής, του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Λίνος Μπλέτσας, του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Γεώργιος Αγραφιώτης, του Συλλόγου Πολυτέκνων Αγρινίου και Περιχώρων κ. Δημήτριος Ντάουλας, του Τοπικού Παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού κ. Κώστας Μπόκας, εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων και Φορέων και πλήθος κόσμου.

 

 

 



0Shares

Το άρθρο Εγκαίνια για τα προσωρινά γραφεία της Μητρόπολης στο Αγρίνιο (φωτο-βίντεο) εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.