Δάνεια σε αγρότες από 3.000 έως 25.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου

Δάνεια σε αγρότες από 3.000 έως 25.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου

Χρηματοδοτικά μέσα περιλαμβάνει η νέα ΚΑΠ 2023-2027 προς τους αγρότες, με δυνατότητα πρόσβασεις σε δάνεια από 3.000 έως 25.000 ευρώ που έχουν στόχο την τόνωση της ρευστότητας.

Χρηματοδοτικά μέσα περιλαμβάνει η νέα ΚΑΠ 2023-2027 προς τους αγρότες, με δυνατότητα πρόσβασεις σε δάνεια από 3.000 έως 25.000 ευρώ που έχουν στόχο την τόνωση της ρευστότητας.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο θα υλοποιηθεί είτε με συνεισφορά πόρων του Στρατηγικού Σχεδίου στο υφιστάμενο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας είτε με σύσταση νέου ταμείου, με σκοπό τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Θα έχει τη μορφή ταμείου χαρτοφυλακίου και θα υλοποιηθεί ως ανεξάρτητη χρηματοδοτική μονάδα υπό την ευθύνη της Διαχειριστικής Αρχής. Διαχειριστής του χρηματοδοτικού εργαλείου μπορεί να συνεχίσει να είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με κατάλληλη προσαρμογή, εφόσον απαιτείται, της υφιστάμενης συμφωνίας χρηματοδότησης ή άλλος φορέας που θα επιλεγεί από τη Διαχειριστική Αρχή, στη βάση του άρθρου 59 Καν (ΕΕ) 2021/1060.

Οι υφιστάμενοι Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί που συμμετέχουν στο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, θα μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο χρηματοδοτικό εργαλείο, με κατάλληλες προσαρμογές, εφόσον απαιτείται, στις επιχειρησιακές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ του Διαχειριστή του χρηματοδοτικού εργαλείου και των Ενδιάμεσων Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών.

Ο Διαχειριστής του χρηματοδοτικού εργαλείου θα μπορεί να επιλέξει και επιπλέον Ενδιάμεσους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς μέσω ανοιχτής και διαφανούς διαδικασίας.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο θα παρέχει έως 50% του κεφαλαίου κάθε νέου δανείου που συνάπτεται από τους Ενδιάμεσους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς που συμμετέχουν σε αυτό. Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 3.000 ευρώ και μεγαλύτερο από 25.000 ευρώ.

Κίνητρο, το οποίο θα συνέβαλε ταυτόχρονα στην εξάλειψη των απαιτήσεων για εξασφαλίσεις από τις τράπεζες, θα μπορούσε να είναι η επιδότηση του επιτοκίου, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα στην αρχή της δανειακής σύμβασης.

Τα δάνεια που χορηγούνται στους αγρότες θα πρέπει να μπορούν να συνδυάζονται με στήριξη από το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, που παρέχεται υπό μορφή επιχορηγήσεων κεφαλαίου. Το ποσό στήριξης από το Στρατηγικό Σχέδιο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το συνολικό ποσό των δανείων που χορηγούνται μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου.

Παϊσιάδης Σταύρος https://odigos-pierias.gr/

Το άρθρο Δάνεια σε αγρότες από 3.000 έως 25.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.