Γιατί το Καρπενήσι λέγεται έτσι αφού δεν είναι νησί;


Η Ευρυτανία είναι ίσως η πιο άγνωστη περιοχή της Ελλάδας. Είναι από τους μικρότερους νομούς στην Ελλάδα και απλώνεται αποκλειστικά πάνω σε ορεινές εκτάσεις. Ο πληθυσμός του νομού είναι μόλις 20.000 και χωρίζεται διοικητικά δύο δήμους. Είναι επίσης και ένας από τους λίγους νομούς της Ελλάδας που συνορεύουν με άλλους νομούς και δεν έχουν καμία πρόσβαση στη θάλασσα. Παρόλα αυτά η πρωτεύουσα του νησιού έχει ένα πολύ θαλασσινό όνομα κάτι που έχει γεννήσει δεκάδες κρύα αστεία. Ήρθε επιτέλους η ώρα να μάθουμε την ετυμολογία της λέξης Καρπενήσι.

Ο λόγος που θυμίζει νησί το όνομα της πρωτεύουσας των Ευρυτάνων δεν είναι επειδή ήταν κάποτε θάλασσα κατά την ιουράσια περίοδο, αλλά γιατί είναι παραφθορά μη ελληνικών λέξεων. Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες για την καταγωγή του Καρπενησίου, όμως δύο ξεχωρίζουν, μια βλάχικη και μία τουρκική.

Σύμφωνα με τους μελετητές που προκρίνουν τη βλάχικη καταγωγή πιστεύουν πως προέρχεται από το ”Karpen-isu” που στα βλάχικα σημαίνει τόπος με πολλούς σφενδάμους, ένα δέντρο που ευδοκιμεί στην περιοχή. Η παρουσία Βλάχων στην περιοχή καταγράφεται από από τη βυζαντινή εποχή και πιο συγκεκριμένα από τον 11ο αιώνα.

H άλλη εκδοχή των μελετητών αναφέρει πως η λέξη προέρχεται από το τούρκικο “Kar Benis” που σημαίνει τόπος καλυμμένος από χιόνι. Άλλες θεωρίες που ανακατεύουν αρχαιοελληνικές ρίζες όπως το «Καρνάσιον» δεν έχουν μεγάλη στήριξη από τους ειδικούς.

Όποια κι από τις δύο ερμηνείες και να ισχύει τελικά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με νησιά και πελάγη. Αυτό όμως δεν στερεί τίποτα σε ομορφιά από το Καρπενήσι που είναι από τους πιο όμορφους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα και τρανταχτή απόδειξη πως δεν έχουμε μόνο ωραίες παραλίες και νησιά. .ratpack.gr

Το άρθρο Γιατί το Καρπενήσι λέγεται έτσι αφού δεν είναι νησί; εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.