ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΜΕΣΗ ΟΔΟΣ….

Γράφει
Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ
 Επενδυτικός οίστρος στο Ξηρόμερο… Εκεί που η περιοχή μας ήταν, για δεκαετίες ολάκερες, στα αζήτητα, ξαφνικά ‘’τράβηξε τα μάτια’’ επενδυτών, που δραστηριοποιούνται, κυρίως, στις ιχθυοκαλλιέργειες και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εταιρείες γνωστές, μικρές και μεγάλες, σοβαρές και μη, έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στο ξεχασμένο και από τον Θεό, Ξηρόμερο….
-Και τώρα που κάποιοι μας ανακάλυψαν, και θέλουν να μας ‘’σώσουν’’, εμείς τι κάνουμε;
-Τα δίνουμε όλα, ή για να τω πω πιο ωμά –ζητώντας προκαταβολικά την κατανόησή σας- κατεβάζουμε …..ακόμα και τα παντελόνια;
-Ή, μήπως, σηκώνουμε το λάβαρο της επανάστασης και αποκρούομε ακόμα και την ιδέα της όποιας επένδυσης;
Μετά παρρησίας και μετά λόγου γνώσεως, θα πω όχι και στις δύο εκδοχές, γιατί αποτελούν ακραίες επιλογές. Η πρώτη τα ‘’δίνει όλα’’, άκριτα και αλόγιστα, και η δεύτερη είναι στείρα άρνηση. Η ζωή διδάσκει ότι υπάρχει και η μέση οδός και ότι η ‘’αλήθεια’’ βρίσκεται πάντα, κάπου στη μέση.
Κοντολογίς, έχω την άποψη ότι επενδύσεις θα πρέπει να γίνουν, και στους δύο τομείς, αλλά με μέτρο, διασφαλίζοντας την ισορροπία μεταξύ όλων των δραστηριοτήτων και προφανώς εξασφαλίζοντας την περιβαλλοντική προστασία. Είναι αυτό εφικτό, θα αναρωτηθεί κάποιος; Ασφαλώς ναι. Και υπάρχουν πλείστα όσα παραδείγματα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, που καταδεικνύουν με σαφή τρόπο ότι και έργα μπορεί να γίνουν και το περιβάλλον να προστατεύεται.
Αρκεί να τεθούν οι κατάλληλοι όροι και να υπάρξει ρητή δέσμευση ή και εξαναγκασμός -αν χρειασθεί- των επενδυτών να σεβαστούν το περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και οικονομία. Αυτά έχουν επιτευχθεί αλλού και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται εμείς να μπούμε στον κόπο να ‘’ανακαλύψουμε την Αμερική’’…
Φ/Β και Ανεμογεννήτριες
Για τις ιχθυοκαλλιέργειες έχω κάνει εκτενή αναφορά σε προγενέστερο άρθρο, οπότε θα επανέλθω μόλις υπάρξει κάτι νεώτερο. Θα σταθώ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν εμφανισθεί στο Ξηρόμερο περισσότερες από πέντε-έξι εταιρείες, που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν φ/Β πάρκα και πάρκα ανεμογεννητριών για τη λειτουργία των οποίων απαιτούνται, σύμφωνα με τα σχέδιά τους, περίπου 40.000 στρέμματα. Ήδη, οι εν λόγω εταιρείες έχουν προβεί σε αγορές εκτάσεων από ιδιώτες αλλά και σε μισθώσεις, διετούς, κυρίως, διάρκειας έναντι χαμηλών μισθωμάτων. Προς το παρόν τα πάρκα που έχουν γίνει είναι μικρά ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι συμβάσεις μίσθωσης δεν ανανεώνονται, τουλάχιστον για κάποιες περιπτώσεις. Ο λόγος, απ ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, είναι η αδυναμία του δικτύου και της υποδομής της ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αυξημένης παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Αν το πρόβλημα λυθεί, όπως προβλέπεται μέσα στην τρέχουσα διετία, τότε ίσως οι επενδύσεις αυτές στο σύνολό τους, ή εν μέρει να υλοποιηθούν. Και λέω ίσως, γιατί μέχρι τότε μπορεί να ανακύψουν πολλά ζητήματα, αφού το καθεστώς των φ/Β αλλάζει συνεχώς, τα τελευταία χρόνια και προσαρμόζεται στις ανάγκες εταιρειών κολοσσών, ελληνικών και ξένων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος πώλησης της κιλοβατώρας μειώνεται για τους παραγωγούς, τη στιγμή που το κόστος κατασκευής των πάρκων αυξάνεται. Με απλά λόγια, οι μικροί παραγωγοί δεν μπορούν πλέον να προσβλέπουν σε μία συμφέρουσα επένδυση, παρά μόνον οι μεγάλοι παραγωγοί, που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν φθηνότερο ρεύμα εξασφαλίζοντας, ακόμα και με αυτό τον τρόπο, κέρδη.
Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, λέει ο θυμόσοφος λαός μας…..
Ανεξαρτήτως με τα σχέδια και τις επιδιώξεις των εταιρειών, οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους και να αποφασίσουν τι θέλουν για τον τόπο τους. Θέλουν το Ξηρόμερο ένα απέραντο πάρκο φ/Β και ανεμογεννητριών;
Η μία περιοχή, όπου θα μπορούν να συνυπάρχουν τα πάρκα αυτά με τις άλλες υπάρχουσες δραστηριότητες, όπως η κτηνοτροφία, η γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση; Θα πρέπει δε, να ληφθεί σοβαρά υπόψιν ότι η υπερσυσσώρευση φ/Β και ανεμογεννητριών σε έναν περιορισμένο χώρο βλάπτει το περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα και αλλάζει τις κλιματολογικές συνθήκες, προς το χειρότερο. Τα εκατοντάδες χιλιάδες πάνελ που θα τοποθετηθούν λειτουργούν ως καθρέπτες, που αντανακλούν τις ηλιακές ακτίνες ενώ οι ανεμογεννήτριες απομακρύνουν από την ευρύτερη περιοχή εγκατάστασής τους κάθε ζωντανό και θανατώνουν με τους έλικες τους χιλιάδες άγρια πουλιά.
Να γιατί χρειάζεται το μέτρο στην ανάπτυξη αυτών των επενδυτικών σχεδίων. Άλλωστε, η Ελλάδα δεν είναι μόνο το Ξηρόμερο…..Και ούτε χρειάζεται να χωροθετηθούν στο Ξηρόμερο τεράστιες εγκαταστάσεις, που σε άλλες περιοχές δεν γίνονται με τίποτα δεκτές.
Οι τοπικές κοινωνίες έχουν το λόγο, αφού πρώτα ενημερωθούν κατάλληλα.
Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται να επαναληφθούν τα κωμικοτραγικά που συνέβησαν με τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις βιορευστών στις Φυτείες, όπου το Τοπικό Συμβούλιο τάχθηκε, αρχικά, υπέρ του έργου, όπως και ο Δήμος Ξηρομέρου και στη συνέχεια μπήκαν σε έναν αγώνα δρόμου να ακυρώσουν την θετική γνωμάτευσή τους.
Ευτυχώς, που οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές φαίνεται να έκαναν πίσω γιατί αντιλήφθηκαν το ασύμφορο της επένδυσης ακόμα και με την συμβολή ισχυρών επιδοτήσεων. Από τύχη το Ξηρόμερο γλύτωσε από αυτή την λαίλαπα. Τώρα πλέον, ‘’συν Αθηνά και χείρα κίνει’’.

Το άρθρο ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΜΕΣΗ ΟΔΟΣ…. εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.