Αγία Σοφία: Μετατρέπεται σε τζαμί – «Ναι» από το ΣτΕ της Τουρκίας

Το πράσινο φως άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε υπέρ της κατάργησης του διατάγματος του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, το απόγευμα της Παρασκευής.

Την ελπίδα του η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τζαμί νωρίτερα από τις 15 Ιουλίου, είχε εκφράσει ο αναπληρωτής Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία AKP, Νούμαν Κουρτούλμους.
Μάλιστα, το βράδυ της Παρασκευής, στις 20:53, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα απευθύνει διάγγελμα προς τους Τούρκους πολίτες, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, τα χριστιανικά μωσαϊκά εντός του μνημείου, που προστατεύεται από την UNESCO, πρόκειται να διατηρηθούν.
Aξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, περισσότεροι από 3.727.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν την Αγία Σοφία.
Η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ για την Αγία Σοφία
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : İHA
Η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ για την Αγία Σοφία
Όπως αναφέρει το τουρκικό ΣτΕ, η απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ ήταν άκυρη και τώρα ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, να κάνει λόγο για «νομική ανάγκη».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο TRT «δεν έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε γνώμη για την υπό εξέλιξη προσφυγή σχετικά με την Αγία Σοφία. Όταν ανακοινωθεί η απόφαση, θα τη μάθουμε μαζί με όλους. Πέρα όμως από την υπό εξέλιξη υπόθεση, πιστεύω ότι είναι νομική ανάγκη να ανοίξει ξανά η Αγία Σοφία για λατρεία. Η Αγία Σοφία είναι ίδρυμα. Είναι νομικός όρος η Αγία Σοφία, η οποία ήταν τζαμί, να λειτουργήσει ξανά όπως ορίζει ο αρχικός σκοπός της».

Ερντογάν: Δεν θα πάρουμε την άδειά σας για το αν θα κάνουμε τζαμί την Αγία Σοφία

Στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είχε αναφερθεί στις αρχές Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως η χώρα του δεν θα λάβει την άδεια από κανέναν.

«Οι ιδιοκτήτες της (σ.σ. Αγίας Σοφίας) είναι ξεκάθαροι. Δεν θα πάρουμε την άδειά σας για το αν θα την κάνουμε τζαμί. Ο κ. Μπαχτσελί έκανε σχετική ανακοίνωση σήμερα. […] Περιμένουμε την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου και τα βήματα που θα ληφθούν από εκεί και πέρα, θα αποφασιστούν ανάλογα».

Μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος, επανήλθε με νέες δηλώσεις την περασμένη Δευτέρα, μετά τις διεθνείς εκκλήσεις για τη διατήρηση της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Οι κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας για την Αγία Σοφία παραβιάζουν άμεσα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια τελετής εγκαινίων ενός νέου τεμένους στην Κωνσταντινούπολη.

Διαμήνυσε δε ότι η Άγκυρα πάντα θα προστατεύει τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων, η οποία είναι η πλειοψηφούσα θρησκεία στη χώρα, όπως και τα δικαιώματα των υπόλοιπων θρησκειών.

Αντιδράσεις

Κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχουν ταχθεί αρκετοί οργανισμοί και όχι μόνο.
Σήμερα, η UNESCO, προέτρεψε τις τουρκικές αρχές να αρχίσουν διάλογο αναφορικά με το μνημείο πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης που αφορά στον χαρακτηρισμό του είτε ως μουσείου είτε ως τεμένους.

«Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να αρχίσουν διάλογο προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικουμενική αξία του μνημείου».

H UNESCO τόνισε στο Reuters ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί ως μουσείο στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος στο οποίο βρίσκεται, έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.
Επίσης, η Κρατική Δούμα του ρωσικού κοινοβουλίου υιοθέτησε μόλις την Τρίτη ψήφισμα προς το κοινοβούλιο της Τουρκίας και κάλεσε την Άγκυρα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή πιθανών ζημιών που θα μπορούσαν να προκληθούν από τη βιαστική αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, ενώ και το Κρεμλίνο έχει ζητήσει από την Άγκυρα να λάβει υπόψιν το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Ακόμη, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλος, κάλεσε να μη μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό, ενώ από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πήρε σαφή θέση εναντίον της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Τέλος, και η Κομισιόν υπενθύμισε στην Τουρκία ότι είναι σαφές πως η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και ότι υπό αυτή την οπτική γωνία, θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα.

Το χρονικό με την Αγία Σοφία

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας συνεδρίασε στις 2 Ιουλίου με θέμα τη μετατροπή ή μη της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Η συνεδρίαση είχε διαρκέσει μόλις 17 λεπτά και, όπως είχε γίνει γνωστό, η επίσημη απόφαση θα ανακοινωνόταν εντός 15 ημερών.
Η υπόθεση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ξεκίνησε μετά το αίτημα του συλλόγου «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» που ζήτησε να εξεταστεί αν είναι αυθεντική ή πλαστή η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.
Εάν η προσφυγή γινόταν δεκτή, τότε θα άρχιζε η προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καθώς ακυρώνει το διάταγμα μετατροπής της σε μουσείο.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Sabah» μετέδωσε την Τετάρτη (08/07) ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι το το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας κλίνει προς το να θεωρήσει άκυρη την απόφαση για το διάταγμα του 1934 και να αποφασίσει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, Νούμαν Κουρτούλμους, εξέφρασε την ελπίδα του πως «η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί νωρίτερα από τις 15 Ιουλίου».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τζαμί από τις 15 Ιουλίου, ο ίδιος ανέφερε:

«Ελπίζω ότι θα ανοίξει νωρίτερα. Κατά τη γνώμη μου, αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει από σήμερα. Τώρα αυτό το ερώτημα εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο. Ελπίζω ότι το δικαστήριο θα δώσει θετική απάντηση. Περιμένουμε να ανοίξει ως τζαμί».

https://sputniknews.gr/

Άρθρο από:Xiromeritis.gr